Árpád pálinka
pálinkatanya

Pálinka iránti szenvedélyünk abban is megnyilvánul, hogy mi mindenkit szívesen látunk a békéscsabai pálinkafőzdénkben, aki a pálinkát szereti, vagy csak épp szeretne többet tudni róla, kicsit belekóstolna a mi világunkba. 2008-ban, amikor elkezdtük újjáépíteni a Pálinkatanyánkat, arról álmodtunk, hogy legyen egy olyan hely, ahol a pálinka rajongói vagy a pálinka iránt érdeklődők személyesen is betekinthetnek egy modern pálinkafőzdében, majd Árpi főzőmesterünk vezetésével kóstolhatnak, és tanulhatnak a pálinkakészítés rejtelmeiről. Mindezt a tájhoz illő, korhű környezetben, családunk szeretetteljes vendéglátásában, kiemelve Békéscsaba különlegességét, az őshonos magyar szilvatermesztésre épülő békéscsabai szilvapálinka népszerűsítésével.

korhű

Az Árpád Pálinkák 2011 tavaszától korhű, mégis modern és kényelmes környezetben adnak otthont a pálinkaturizmus kedvelői számára. A hagyományos podsztyenás (jellegzetes békéscsabai előtornác) pálinkaház hideg „pálinka-korcsolyákkal”, grillezéssel, bográcsozással várja a zamatos és különleges díjnyertes pálinkák kedvelőit. Nagy Árpád főzőmesterünk örömmel avatja be a látogatókat a pálinka lepárlás fortélyaiba a patinás rézüstök és kígyózó rézcsövek társaságában, melyet a száraz elmélet feloldásaként pálinkától nedves torkok követnek majd a teljes pálinka választéknak, és a kereskedelemben nem kapható, ritka pálinkáknak otthont adó Árpád Pálinkatanyán. Célunk bemutatni a pálinkafőzés szépségét, mely emberi közelségbe hozza e szép hagyomány misztikumát, és természetesen a főzőmester felügyeletével, akár saját pálinkánkat is lefőzhetjük.

Napjainkra az álmaink megvalósulása mellett sikerült számos díjat is elnyernünk – köztük az év pálinkafőzdéje (2012. 2015.2016.) és a 2016. Ország Pálinkája elismeréseket is.

mód

A pálinkakóstoló programja:

  • Vendégeink megismerkednek manufaktúránk történetével, márkanevünk eredetével.
  • Áttekintjük pálinkafőzés folyamatát a gyümölcstől a palackozásig – bemutatjuk, hogy miben tér el a mi pálinkakészítés filozófiánk a megszokottól.
  • Bemutatjuk alkalmazott technológiáinkat, a kisüsti és oszlopos főzési módszert.
  • Beszélünk a pálinkafajták, eredetvédett pálinkákról, megismerkedünk a pálinkakultúra történetével.
  • Feltárjuk a pálinkafogyasztás kulináris hátterét és elmondjuk, mi hogyan javasoljuk a finom pálinka fogyasztását, mely ételekhez kínáljuk őket.
  • Bemutatjuk a helyes pálinkakóstolás kellékeit és menetét.
  • Elmondjuk, hogyan zajlanak a neves pálinkaversenyek és mit jelentenek az elnyerhető díjak.
  • Kötetlenül beszélgethetünk Ifj. Nagy Árpád főzőmesterrel, aki féltett titkaiba is beavatja a látogatókat.
csabai

Azon kedves vendégeinknek, akik a pálinkatanya látogatásán túl két vagy akár több napra látogatnak hozzánk nem fognak csalódni, hiszen számos kulturális és turisztikai program, illetve látnivaló szerezhet további élményeket.

A város méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, például a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre alapozott fesztiválról (csabaikolbaszfesztival.hu). Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválját is (www.csabaisorfesztival.hu). Természeti látnivalók közül többek között főleg a Körös folyók közelsége kiváló programlehetőségeket kínál. A város Gyógy- és Strandfürdője szintén az Árpád-nevet viseli (www.arpadfurdo.hu), amelynek közelében található országunk egyik leghíresebb festője, Munkácsy Mihály emlékháza, és műveiből egy állandóan változó kiállítás. Kulturális szempontból érdemes jegyet vásárolni a kiváló Jókai Színház egyik előadására vagy megtekinteni a Szlovák tájházat.

További programlehetőségek a teljesség igénye nélkül a www.bekescsaba.varosom.hu weboldalon érhetők el, de látogatóinknak szívesen nyújtunk segítséget személyesen is.