ÁRPÁD
PÁLINKAFŐZDE

ÍGY KÉSZÜL AZ ÁRPÁD PÁLINKA

Ezen az oldalon virtuálisan betekintünk az Árpád Pálinkafőzdébe, és eláruljuk, hogyan készítjük a pálinkát. A jó pálinka készítésének fontos alapkövei az Árpád Pálinka módszere alapján a következők:
Kiváló minőségű gyümölcs: kizárólag teljesen ép, érett, friss gyümölcsöt használunk fel, a földről felszedett hibás gyümölcsből jó pálinka nem készülhet.
Minden párlathoz a legízletesebb gyümölcsfajtát használjuk fel. Például, amikor körte pálinkáról beszélünk, nálunk csakis a Vilmos körte jöhet szóba.
A gyümölcsöket kézzel válogatjuk, A csonthéjasokat kimagozzuk, az almatermésűeket ledaráljuk, a bogyósokat passzírozzuk.

1

AZ ÁRPÁD
PÁLINKÁRÓL

A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében

A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében és így a mi családunk történetében is. Magyarország felismeri ennek a nemzeti kincsnek a jelentőségét és kezdetét veszi a pálinka igazi forradalma. A valódi pálinka Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlatot jelent, amelynek elkészítésénél tilos a cefre cukortartalmát egyéb cukorral javítani, nem adható hozzá aromaanyag, hígított alkohol és nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni. Alkoholfoka pedig legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). A pálinka oly módon ejti rabul a gyümölcsök ízeit, amelyre semmilyen más ital nem képes. Illata is páratlan, amelyre akár parfümként is tekinthetünk, olyan intenzív. Egyes történészek szerint a pálinka ősével, az un. aqua vitae-val kezdődött az európai parfümkészítés.

2