A legelterjedtebb hiedelem az alkoholokkal és főképp a pálinkával kapcsolatban, hogy fertőtlenítő hatású. A kijelentés egyébként helytálló, hiszen az alkohol valóban rendelkezik vírusölő tulajdonságokkal, viszont az állítás kizárólag a 70%, vagy az feletti koncentrációkra igaz.
A pálinka és társai nem érik el ezt az alkoholtartalmat, ezért nem képesek megölni a vírusokat, baktériumokat. Az alkoholok működési mechanizmusa egyébként az, hogy képesek tönkretenni a baktérium sejtmembránját, ezáltal könnyedén elpusztítja azt. A COVID elleni védekezés esetében viszont kifejezetten rossz ötlet pálinkát segítségül hívni belsőleg és külsőleg egyaránt, hiszen a szervezet azt méreganyagként kezeli.
A máj feladata semlegesíteni a toxinokat és vírusokat, viszont, ha éppen egy jó adag bevitt pálinka után próbál rendet tenni maga körül, akkor sajnos nem marad elég kapacitása a valódi védelemre. Sokkal jobban tesszük, ha az immunrendszer megfelelő működésére helyezzük a hangsúlyt, így védekezve a vírussal szemben.
Összességében elmondhatjuk, hogy a pálinka a régi népiszokásokban valóban hatékonyan működött, hiszen az embereknek nem volt lehetőségünk más gyógyszert magukhoz venni, nem léteztek fájdalomcsillapítók, görcsoldók és antibiotikumok. Manapság már sokkal korszerűbb módszereink vannak ezen panaszok kezelésesre, ezért mi a pálinkát kizárólag mértékkel, gasztronómiai élvezetek céljából ajánljuk, betegség kezelésesre semmiképp.