Pálinka – Mire használhatjuk a régi népi szokások szerint?

Mire használhatjuk a pálinkát a régi népi szokások szerint?

A vírusidőszakban bizonyára te is megpróbálsz minden szempontból tudatosan és odafigyelve élni, hogy megóvd az egészséged. Ilyenkor egyre több tanáccsal és praktikával találkozhatunk, amik nem feltétlenül releváns megoldások. Érdemes ezeket jól átgondolni, mielőtt leteszed a voksod egy világmegváltó trükk mellett. Most vizsgáljuk meg a helyzetet a pálinka szempontjából is.

Fogfájásra jó a pálinka?

A régi népi szokások szerint a pálinkát rengeteg problémára alkalmazták, többek között a fogfájást is ezzel csillapították. Természetesen a hatásmechanizmus a fogyasztás mértékétől függ, amennyiben fájdalmunkat belsőleg, több deciliter szesszel próbáljuk enyhíteni, könnyen fejre állhatunk fogfájás helyett. Ezt a megoldást mi kifejezetten nem ajánljuk.

Az egyébként valóban bevált módszer lehet, ha egy vattadarabot pálinkába mártunk és a fájdalmas fogra tesszük vagy rászorítjuk. Ez a megoldás hamar elzsibbasztja az idegeket, ezáltal csökkenti a fájdalmat. Hosszú távon persze nem helyettesít egy gyökérkezelést, addig viszont segíthet, míg eljutunk a fogorvoshoz.

A hasi fájdalomra is pálinka?

Amennyiben hasfájással küzdünk, esetleg bélpanaszoktól szenvedünk, egy kupica pálinka jó hatással lehet a fájdalomra, hiszen bizonyítottan simaizom-ellazító hatása van. Hasi görcsök esetén is hatékony lehet, bár azt fontos tudni, hogy végeredményben képes súlyosbítani a betegséget, tehát hosszú távú alkalmazását semmiképp nem ajánljuk.

 Az egyetlen valóban hatásos és hosszú távon is veszélytelen módszer kizárólag evés után lehet esedékes. A „kezelés” után kétségtelenül gyógyultnak érezhetjük magunkat, habár nem is voltunk igazából betegek. Ha még nem lenne egyértelmű, akkor eláruljuk, hogy a túlevés nevezetű jelenségről van szó, ami fogyasztói társadalmunkban egyre gyakoribb viselkedésforma lett.

Ha már annyit ettünk a jóféle körömpörköltből, hogy már szó szerint émelygünk, egy kis pohárka pálinka valóban nagy segítségünkre lehet. Alkoholtartalma miatt segít „szétcsapni” a gyomorban a zsíros falatokat, így evés után hamarabb tudjuk begombolni a nadrágunkat.

Megfázásra használ a pálinka?

Régi gyógymód megfázás kezelésére, ha 2 evőkanál mézet és 2 cl pálinkát összeforralunk, majd lehúzzuk. Sajnos valóság alapja nincs a gyógyhatásának, viszont ideiglenesen valóban segít kitisztítani az orrjáratokat, a méz pedig nyugtatja az irritált torkot. A régi öregek a hasmenést borsozott pálinklával kezelték, vérnyomás csökkentésére pedig fokhagymás pálinkát ittak. A butykost gyakran erőspaprikával tömték tele és e kivonatot használták általános gyógyszerként is.

Miért nem alkalmas COVID elleni védekezésre?

A legelterjedtebb hiedelem az alkoholokkal és főképp a pálinkával kapcsolatban, hogy fertőtlenítő hatású. A kijelentés egyébként helytálló, hiszen az alkohol valóban rendelkezik vírusölő tulajdonságokkal, viszont az állítás kizárólag a 70%, vagy az feletti koncentrációkra igaz.

A pálinka és társai nem érik el ezt az alkoholtartalmat, ezért nem képesek megölni a vírusokat, baktériumokat. Az alkoholok működési mechanizmusa egyébként az, hogy képesek tönkretenni a baktérium sejtmembránját, ezáltal könnyedén elpusztítja azt. A COVID elleni védekezés esetében viszont kifejezetten rossz ötlet pálinkát segítségül hívni belsőleg és külsőleg egyaránt, hiszen a szervezet azt méreganyagként kezeli.

A máj feladata semlegesíteni a toxinokat és vírusokat, viszont, ha éppen egy jó adag bevitt pálinka után próbál rendet tenni maga körül, akkor sajnos nem marad elég kapacitása a valódi védelemre. Sokkal jobban tesszük, ha az immunrendszer megfelelő működésére helyezzük a hangsúlyt, így védekezve a vírussal szemben.

Összességében elmondhatjuk, hogy a pálinka a régi népiszokásokban valóban hatékonyan működött, hiszen az embereknek nem volt lehetőségünk más gyógyszert magukhoz venni, nem léteztek fájdalomcsillapítók, görcsoldók és antibiotikumok. Manapság már sokkal korszerűbb módszereink vannak ezen panaszok kezelésesre, ezért mi a pálinkát kizárólag mértékkel, gasztronómiai élvezetek céljából ajánljuk, betegség kezelésesre semmiképp.