Fontos, hogy a mennyiségekkel is reálisan kalkulálj és a megfelelő méretű tárolóedényt válaszd. Ha szeretett fánk egyszerre 3 napon belül 50 kilogramm gyümölcsöt ad, akkor azt egyszerre érdemes feldolgozni. Ha három nap alatt 100 kilogramm gyümölcsünk lesz, akkor ahhoz 120 literes hordó lesz a megfelelő választás.
Amennyiben egyszer elindítottuk a mennyiséget, akkor később már ne szedjünk hozzá gyümölcsöt! Ha a már erjedésben lévő cefrébe frissen szedett gyümölcs kerül, az rosszat tesz az élesztőgombáknak és befolyásolja az erjedési folyamatokat. Végeredményben árt a pálinka ízének és illatának.
Ha műanyag hordóban gondolkozol, érdemes elvégezni egy trükköt, mielőtt megvásárolnád. Tedd ki a lezárt hordót a napra és hagyd felforrósodni! Ezután nyisd ki és szagolj bele. Ha mosószer-, technokol- vagy oldószer-szagot érzel, akkor azt nem szabad cefre tárolásra használni, hiszen a szag át fog érződni a hordóból a gyümölcsbe.
Amennyiben viszont a hordót kinyitva steril műanyagszagot érezel, akkor nyugodt szívvel megveheted. A teljesen új hordót is érdemes többször is átmosni forró vízzel és a tároló zárhatóságára, kotyogó felszerelésére is figyelj oda.
Amint láthatjuk, a pálinkafőzés nagy körültekintést igényel. Éppen ez a szenvedély és tudás az, ami megkülönbözteti egymástól az italokat. Maradjatok velünk hiszen következő cikkünkben folytatjuk a témakört.