A pálinkakészítés titkai – 1. rész

A tudatos tervezés az alapja mindennek

Nagy Árpád hivatásának tekinti a pálinkakészítést, az italok éppen ezért utánozhatatlanok. Most pedig mindent megoszt velünk, amit a pálinkafőzésről tudni kell. Amennyiben bérfőzdében szeretnéd elkészíteni a pálinkádat, vagy csak érdekel a pálinka világa, érdemes tüzetesen tanulmányoznod a cikket. 

Már a fák ültetésénél is gondolnod kell arra, hogy a fán legalább egy kisüstnyi mennyiség, azaz 200 kg megteremjen belőle. – mondja Nagy Árpád. Természetesen ugyanazon gyümölcsből is variálhatunk több fajtát, viszont fontos, hogy az érési időt tekintve egy hétnél több ne legye köztük.

A legnagyobb gondot az szokta jelenteni, hogy ha egyszerre több gyümölccsel foglalkozunk, akkor nem sikerül megfelelően összehangolni az érési időket. A cseresznyétől a szilváig más-más érési idővel kell számolni és egyáltalán nem működik az, ha egyszerre akarjuk ledesztillálni a hozzávalókat. Ebben az esetben míg az egyik gyümölcsfajta megfelelő, addig a másik túlérett, vagy már cefréje romlott lesz.

Ez minőségi és mennyiségi veszteséget is jelent. Mire az augusztusban érő szilvát lecefrézi a gazda, addigra a júniusi cseresznyéje teljesen tönkremegy. Aki tehát pálinka főzetésén gondolkodik és kertet vásárolna, figyeljen erre. Érdemes lehet a szomszédokkal vagy barátokkal is konzultálni, hátha közös erővel előállítható a szükséges mennyiség és persze a végeredmény közös elfogyasztása is tartogat pár felhőtlen pillanatot.

Az érettségi állapotról

Azt szoktuk mondani, az az érett gyümölcs, ami, ha kinyújtjuk a kezünket, éppen magától belepottyan. A pálinka viszont komplex ital, az érettségi állapot rendkívül befolyásolja a végeredményt. Az érett gyümölcs lekvárosabb, mélyebb ízeket és illatokat ígér, ám a citrusos ízjegyekre is szükség van. Ezért nem gond az, ha a teljes mennyiséget tekintve 10-20%-ban olyan gyümölcs is belekerül a cefrébe, ami csak 90%-os érettségi állapotban van, mert ilyenkor még nem a cukor, hanem a savak dominálnak a gyümölcsben. Ne féljünk attól a gyümölcstől sem, amit már a fa alatt találunk, tökéletes alapanyagok, ha még nem rohadt, penészes vagy szétnyílt. Aranyszabály viszont, hogy a gyümölcsöt mindig meg kell mosni, hogy földszennyezés sose kerüljön a cefrébe, illetve a gyümölcsön található vadélesztőktől is megszabaduljunk. A vezérelv végeredményben egyszerű: amelyik gyümölcsöt te is szívesen megennéd, azt a cefrébe is nyugodtan teheted.

Mennyiség és hordó

Fontos, hogy a mennyiségekkel is reálisan kalkulálj és a megfelelő méretű tárolóedényt válaszd. Ha szeretett fánk egyszerre 3 napon belül 50 kilogramm gyümölcsöt ad, akkor azt egyszerre érdemes feldolgozni. Ha három nap alatt 100 kilogramm gyümölcsünk lesz, akkor ahhoz 120 literes hordó lesz a megfelelő választás.

Amennyiben egyszer elindítottuk a mennyiséget, akkor később már ne szedjünk hozzá gyümölcsöt! Ha a már erjedésben lévő cefrébe frissen szedett gyümölcs kerül, az rosszat tesz az élesztőgombáknak és befolyásolja az erjedési folyamatokat. Végeredményben árt a pálinka ízének és illatának.

Ha műanyag hordóban gondolkozol, érdemes elvégezni egy trükköt, mielőtt megvásárolnád. Tedd ki a lezárt hordót a napra és hagyd felforrósodni! Ezután nyisd ki és szagolj bele. Ha mosószer-, technokol- vagy oldószer-szagot érzel, akkor azt nem szabad cefre tárolásra használni, hiszen a szag át fog érződni a hordóból a gyümölcsbe.

 Amennyiben viszont a hordót kinyitva steril műanyagszagot érezel, akkor nyugodt szívvel megveheted. A teljesen új hordót is érdemes többször is átmosni forró vízzel és a tároló zárhatóságára, kotyogó felszerelésére is figyelj oda.  

Amint láthatjuk, a pálinkafőzés nagy körültekintést igényel. Éppen ez a szenvedély és tudás az, ami megkülönbözteti egymástól az italokat. Maradjatok velünk hiszen következő cikkünkben folytatjuk a témakört.