Ha szereted a gasztronómiai kalandokat, akkor az újonnan megjelent Csabai receptfüzet biztosan kedvedre való lesz. A helyi Turisztikai Egyesület autentikus, régi receptek után kutatott, melyek kifejezetten Békéscsaba különleges ételeit mutatják be. Olyan alkotás született, mely egyszerre szemet gyönyörködtető, emellett olyan értéket képvisel, ami messze több egy átlagos receptfüzetnél. Ennek a gyűjteménynek lelke van.
...
Egy igazán jó italt a legtöbben szeretünk jeles alkalmakra tartogatni. Sokan pedig úgy gondoljuk, minél tovább állt az üveg a bárszekrényben, az élmény annál feledhetetlenebb lesz majd. Azonban túlzottan sokáig tárolni még a legjobb minőségű pálinkát sem érdemes. Pláne abban az esetben, ha ezt nem megfelelő körülmények között tesszük.
Abban az esetben, ha kedvenc italunk ízét sokáig szeretnénk élvezni, érdemes néhány apróságra odafigyelnünk. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket a pálinka otthoni tárolásáról tudni érdemes!
...
Bizony, néhány ember számára nagy kérdést jelent, hogy vodkát, vagy inkább pálinkát igyon? Mi a minőségi italfogyasztás elkötelezett hívei vagyunk, ezért cikkünkben arra keressük a választ, hogy mi a két nedű közti különbség.
...
Számos jó dolog van az életben, de ezek közül az egyik biztosan a finom falatok, a másik pedig a pálinka. Miért is ne lehetne duplán élvezni az ízeket? Olyan mennyei recepteket mutatunk be, melyek egyszerre nyújtják az édességek általi boldogságot és a pálinka által okozott vibráló ízeket. Ezek a finomságok lesznek a nyár slágerei!
...
Cikkünkben bemutatjuk, hogy mitől lesz utánozhatatlan zamatú az Árpád Prémium pálinka. A négyrészes blogsorozat harmadik epizódjához érkeztünk, melyben az erjesztési fázisokat tekintjük át és szó lesz a bérfőzésről is, Nagy Árpád pálinkafőzőmester olvasatában.
...
Cikkünkben bemutatjuk, hogy mitől lesz utánozhatatlan zamatú az Árpád Prémium pálinka. A négyrészes blogsorozat második részéhez érkeztünk, mely betekintést enged a gyümölcsök felhasználásától kezdve egészen az erjesztés mesteri kivitelezéséig, Nagy Árpád pálinkafőzőmester olvasatában.
...
Egy előző cikkünkben a mindenki által szeretett Balaton déli partjának legjobb éttermeit mutattuk be, melyek mellé a megfelelő Árpád Pálinka ajánlásokat is láthattátok. Az igazi összhang itt kezdődik, ezért folytatjuk a varázslatos északipart bemutatásával.
...
Hogy nekünk mit jelent a nyár? A kikapcsolódás, a szabadság, boldogság és a pillanat élvezete az, ami igazán tartalmassá teszi a nyarat. Ezek nélkül a nyár csak egy forró évszak lenne. A célunk az, hogy a Prémium Árpád pálinkával tegyük színesebbé az élményeket, tartalmasabbá a beszélgetéseket és boldogabbá az eltöltött perceket. Cikkünkben éppen ezért olyan pálinka spritzeket mutatunk be, mellyel minden barátod lenyűgözheted.
...
Nagy Árpád hivatásának tekinti a pálinkakészítést, az italok éppen ezért utánozhatatlanok. Most pedig mindent megoszt velünk, amit a pálinkafőzésről tudni kell. Amennyiben bérfőzdében szeretnéd elkészíteni a pálinkádat, vagy csak érdekel a pálinka világa, érdemes tüzetesen tanulmányoznod a cikket.
Már a fák ültetésénél is gondolnod kell arra, hogy a fán legalább egy kisüstnyi mennyiség, azaz 200 kg megteremjen belőle. – mondja Nagy Árpád. Természetesen ugyanazon gyümölcsből is variálhatunk több fajtát, viszont fontos, hogy az érési időt tekintve egy hétnél több ne legye köztük.
A legnagyobb gondot az szokta jelenteni, hogy ha ...
Bármennyire is szeretnénk, nem kifizetődő dolog dinnyéből pálinkát főzni. Persze el kell különítenünk a görögdinnyét és a sárgadinnyét, kezdjük most a piros változattal. Magyarként jól tudjuk, hogy mindenből lehet pálinkát főzni, ami gyümölcs, bár ez nem jelenti azt, hogy a végeredmény jó is lesz. Valóban szép lenne, ha a görögdinnye finom, édes íze visszaköszönne egy kellemes pálinka formájában, de ezt sajnos a gyümölcs tulajdonságai nem teszik lehetővé.
A görögdinnye rendkívül lédús, de mennyiségéhez képest az erjeszthető cukor kevés benne. A dinnyében lévő aromaanyagok, az észterek és bizonyos aldehidek nem elég stabilak ...
A Balatonon töltött nyarak sokunkban kellemes érzéseket keltenek, hiszen a tó atmoszférája egyedülálló. A kellemes parti séták és a felhőtlen beszélgetések egyik színtere, ami még akkor is imádnivaló, ha közben szúnyogokkal küzdünk az életben maradásért. A simogató esti szellő és varázslatos naplemente mindenért kárpótol.
...
Mi, emberek szeretjük a szórakozást, a megmérettetéseket. Szeretünk csapatba tartozni és együtt szurkolni, együtt örülni és ha úgy adódik, együtt búslakodni. Az idei foci EB az egész világot lázban tartja és jó indok új közösségek épülésére. Hogy jobban át tudd élni az EB elsöprő hangulatát, összegyűjtöttük pár résztvevő ország nemzeti italát. Ők ezzel koccintanak. Természetesen mi is készültünk egy kis meglepetéssel a meccsek idejére, hogy igazán élménydús perceket élhess át barátaid körében.
...
Gondolkoztál már azon valaha, hogy mi az élet igazi értelme? Mi, az Árpád Pálinka megalkotói úgy gondoljuk, hogy az életben a folyamatos tanulás, a szeretteinkkel való minőségi idő töltése és az élmények megélése a legfontosabb. Ne tárgyakat gyűjts, hanem emlékeket és felejthetetlen pillanatokat. Hivatásunk, hogy a vágy beteljesülését prémium minőségben biztosítsuk neked.
...
Szeretett fővárosunk egyedi hangulata a belföldi turisták figyelmét sem kerülte el. A történelmi belváros sokszínűsége olyannyira magával ragadó, hogy idén soha nem látott mennyiségű turista zúdulhat Budapestre a nyáron. – olvasható a Roadster egyik cikkében. Mivel az Árpád Pálinka szerves része minden változatos programnak, cikkünkben pálinkáink stílusán keresztül mutatjuk be az olyan kikapcsolódásra alkalmas helyeket, ahol Árpád Pálinkát is tudtok kóstolni.
...
Életünk egyik legkülönlegesebb eseménye az esküvő, amit minden barát és családtag velünk ünnepel. Az esküvőszezon az év egyik legizgalmasabb időszaka és célja, hogy minél különlegesebben teljenek a boldog órák. Ebben is segíthetünk, hiszen prémium pálinkáink különlegessé varázsolják a pillanatot.
...
A nyár első jele, mikor a szamóca piros színe megcsillan a levelek között. Ez a gyümölcs jelenti a forró évszak ízét, a szabadságot és a végtelen boldogságot. A szamóca mézédes ízének gondolata is csodálatos emlékeket idézhet kiskorunkból, mikor a nagymamával együtt kutattuk az ínycsiklandó finomságot a levelek alatt.
...
Rajongsz a magas minőségű, finom pálinkáért? Te is már az első illatolásnál felfedezed a virágok, fűszerek illatát az italban? Felismered az édes aromákat? Könnyen eszedbe jutnak az adott gyümölcsfákra jellemző illatok, amikhez élményeket és érzéseket társítasz? Amennyiben igen a válaszod, akkor sommelier termékünk éppen neked készült. Ha viszont még hadilábon állsz a pálinkákkal, akkor pont ezért lesz megfelelő választás.
A pálinkaszeretet érzését, a különféle illatokat és ízeket bizonyára szívesen megosztanád a családoddal és a barátaiddal is. Általad ők is átérezhetik és megismerhetik majd az ital iránti szenvedélyed és mos ...
A vírusidőszakban bizonyára te is megpróbálsz minden szempontból tudatosan és odafigyelve élni, hogy megóvd az egészséged. Ilyenkor egyre több tanáccsal és praktikával találkozhatunk, amik nem feltétlenül releváns megoldások. Érdemes ezeket jól átgondolni, mielőtt leteszed a voksod egy világmegváltó trükk mellett. Most vizsgáljuk meg a helyzetet a pálinka szempontjából is.
...
Gondolatainkban festői képek merülnek fel, ha piknikről esik szó. Nem véletlen, hiszen a szabadban étkezésnek különleges varázsa van. Igazán relaxáló és pezsdítő élményt nyújt, mikor a természet lágy ölén fogyasztjuk a jobbnál jobb falatokat. A tökéletes élmény megtapasztalásához természetesen mi is hozzájárulunk különleges ajánlatainkkal.
...
Magyarország tortáját 2007 óta választják meg. Azóta évről évre rengeteg különlegesség kel versenyre, így a zsűrinek általában nincs egyszerű dolga a győztes kiválasztása során. A 2020-as év bajnoka Füredi Krisztián tortája, a Curiositas, mely nevéhez hűen egy igen különleges tortaköltemény.
Domináns eleme a birsalma, és a receptben egy nem mindennapi alkotóelem is helyet kapott: az Árpád Prémium Bársony Birspálinka.
És hogy hogyan került Árpád Pálinka az ország tortájába? Erről, és többek közt az alkotás folyamatáról kérdeztük 2020 győztes cukrászséfjét, Füredi Krisztiánt.
...
Gyakran hallhattuk kiskorunkban, de akár még most is, hogy egy családtag azt mondja a rothadó gyümölcsre: ne dobd ki, pálinkának még jó lesz! Sokszor hangzott el ez a javaslat szüleink vagy nagyszüleink szájából, amikor egy külsőre sérült gyümölcs sorsáról kellett dönteni. Azonban szeretnénk eloszlatni azt a téves elképzelést, hogy a hibás gyümölcsből is ugyanolyan jó pálinka készül, mint egy egészségesből.
Kitűnő pálinkát kizárólag kitűnő alapanyagból lehet főzni.
Abban az esetben, ha elsőrangú pálinka késztése a cél, érdemes alaposan átgondolni, milyen gyümölcsöt részesítünk előnyben és milyen gyümölcsfát ültessünk. Mind ...
A pálinka hazánk nemzeti itala, így hát nem meglepő, hogy az ünnepek során a legtöbb családban előkerül a szekrényből egy-egy üveg a kedvenc párlatból. A húsvét azonban különösen összefonódott a pálinkafogyasztás szokásával, és szinte már el sem tudnánk képzelni úgy az ünnepet, hogy a sonka és a tojás mellett ne kerülne az asztalra némi jó minőségű pálinka is.
De vajon mi az oka annak, hogy a tavasz egyik legjelesebb ünnepe hazánkban ennyire szorosan egybefonódott a pálinkafogyasztással?
Most megmutatjuk, miért a húsvéti vendégvárás elmaradhatatlan kelléke egy üveg, jó ízű gyümölcspárlat!
...
Felmelegít, tisztít, csillapítja a fájdalmat és kívül-belül fertőtlenít. Szinte nap, mint nap rengeteg olyan érvet hallhatunk a pálinkafogyasztás mellett, melyek remekül hangzanak ugyan, azonban nem feltétlenül igazak.
A kereskedelmi forgalomban kapható pálinkáknak például nem feladata a gyógyítás. A betegségek ellen nem nyújtanak védelmet. éppen ezért nem érdemes őket fertőtlenítőszer helyett használnunk. Most megmutatjuk azt, hogy mindezek ellenére miért érdemes mégis minőségi pálinkát fogyasztanunk!
...
Mennyi időt kell várni, hogy újból volán mögé ülhess?
Hazánkban az ittas vezetés gyakori szabálysértésnek számít. Sokan azonban nem direkt ülnek alkohol hatása alatt a volán mögé, pusztán azért, mert úgy gondolják, egyetlen pohár ital még nem árthat. Az igazság azonban az, hogy a hazai utakon az ittas vezetés esetében zéró tolerancia van érvényben, ami azt jelenti, hogy a szonda által kimutatott, csekély alkoholmennyiség is magas büntetést és jogosítványmegvonást von maga után.
De mennyire kell aggódnunk akkor, ha vendégségbe megyünk, és megkínálnak egy pohár pálinkával? Mennyi idő alatt távozik az alkohol a szervezetből és mikor ülhetünk újra autóba úgy, hogy ne kelljen sem a balesetek, se ...
Legyen szó családi hétvégéről vagy egy csapatépítő összejövetelről, a disznóvágás olyan program, mely nélkül Magyarországon a téli szezon elképzelhetetlen. Disznóvágás pedig pálinka nélkül éppúgy nem létezhet, mint sertés nélkül, hiszen egy-egy kupica segít abban, hogy emelkedett legyen a hangulat és a csípős hideget szinte meg se érezzük.
Arról már nem is beszélve, hogy a friss tepertő mellé különösen jól esik egy pohárka, mely nem csak a jókedv kialakulását, de az emésztést is segíti.
Most megmutatjuk, miért annyira különleges esemény egy disznóvágás, hogy a külföldi turisták számára már-már látványosságnak számít, é ...
Nincs is jobb, mint egy igazán jó pálinkával feldobni az estét. A bevásárlás során azonban nehéz lehet megtalálnunk a tökéletes italt, hiszen nincs lehetőségünk az összes lehetőség végigillatozására és kóstolására. De mit tegyünk akkor, ha ennek ellenére is szeretnénk jól dönteni és ilyen körülmények közt is igazán jó itallal szeretnénk várni a vendégeket?
Most mutatunk néhány apróságot, melyek segítségével egy boltban, a polc előtt állva, vagy akár egy webshopban is nagyobb eséllyel találhatjuk meg a legjobb minőségű pálinkát.
...
Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a minőségi pálinka. Az olcsóbb, gyengébb minőségű, aromás italoktól egyre többen fordulnak a prémium kategóriás, valódi gyümölcsből készült párlatok felé, és egyre többen szeretnének megismerkedni a minőségi pálinkák világával.
Ez pedig egyrészt a főzőmesterek áldásos munkájának, másrészt az egyre nagyobb, szélesebb rétegeket megcélzó választéknak is köszönhető. Ma már ugyanis, ha pálinkázni szeretnénk, nem csak a klasszikus ízek közül válogathatunk. Ebből adódóan bizonyos ízek néha felkapottabbak, mások pedig a kuriózumokra szomjas ínyencek kedvencei.
De hogyan is a ...
Nyilván sokunkkal előfordult már, hogy kitöltöttünk valakinek egy pohárka minőségi pálinkát, az illető pedig se szó, se beszéd, egy hajtásra lehúzta az egészet. Ez a rossz reflex sajnos sokaknál felfedezhető, akik rossz minőségű, túlságosan erős házi pálinkákhoz és párlatokhoz szoktak.
A jó pálinka azonban egészen más. Fogyasztása nem kellemetlen feladat, sokkal inkább élmény, érdemes minden cseppjét kiélvezni. Éppen ezért most megmutatjuk azt, miért kell elfelejtened az egyszerű felespoharakat, ha szeretnéd megtapasztalni a tökéletes pálinkahatást.
...
Szerencsére elmondhatjuk azt, hogy napjainkban a valódi, minőségi pálinkák kezdenek egyre népszerűbbé válni. Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a tökéletes ital kiválasztása során nem csak az alkoholfok számít, és egyre többen tudnak különbséget tenni a prémium pálinkák és a gyenge minőségű, ízesített szeszek között.
A pálinkakínálás szabályai azonban még így is homályos foltot jelentenek sokak számára. Pedig ahhoz, hogy a pálinkaélmény tökéletes legyen, tisztában kell lennünk azzal is, hogyan illik és hogyan kell felszolgálnunk helyesen az italt.
Éppen ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat arra az esetre, ha ven ...
Sokan fogyasztanak szívesen egy pohár pálinkát étkezés előtt vagy után, esetleg az asztalra kerülő, finom ételek mellé. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy a jó pálinka az ebédnél nem csak aperitif vagy kísérő, de akár különleges alapanyag is lehet.
Pedig alkoholos italokkal főzni egyáltalán nem örödöngösség. Gondoljunk csak arra, hogy igazán jó marhapörkölt talán nem is készülhetne vörösbor nélkül. Vagy arra, mennyire finom húsételeket készíthetünk némi sör hozzáadásával.
A pálinka gasztronómiai szerepe ezeknél az italoknál kevésbé elterjedt, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem szolgálhatnak kiváló ételek exkluzív alapanya ...
Nem titok, hogy pálinka és pálinka közt rengeteg lehet a különbség. A tökéletes ital legfőbb titka a jó minőségű gyümölcsben rejlik, de természetesen a jó párlat elkészítéséhez a megfelelő tudásra is szükség van.
A szakértők könnyedén, akár már ránézésre is képesek megállapítani a különbséget a prémium minőségű pálinkák és a gyengébb minőségű párlatok között. De hogyan tehetjük ezt meg laikusként?
Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az alapvető dolgokat, melyek segítenek abban, hogy úgy kóstolhassunk pálinkát, akár a profik!
...
Elkezdődött az új év, a télnek azonban még korántsem mondhatnánk, hogy vége. Még hosszú januári és februári éjszakák állnak előttünk a tavasz beköszöntéig, a hideg elűzésében azonban segíthet néhány pohárka különleges ital, mely nem csak a testet, de a szellemet is felmelegíti.
Most mutatunk öt olyan különleges pálinkát, melyek neked is segítenek abban, hogy a borongós estéket és hideg éjszakákat kellemesebbé és emlékezetesebbé varázsolhasd, akár egyedül, akár szeretteid körében!
...
Az ágyas pálinka gyümölcságyon érlelt pálinka, mely kellemes, édeskés ízvilága miatt sokak kedvence. Nevét a gyümölcságyról kapta, melyen a párlatot legalább 3 hónapig érlelik.
Abban az esetben ugyanis, ha érett vagy aszalt gyümölcsöt teszünk a pálinkába, akkor az ital kioldja a gyümölcsben lévő aromaanyagokat és gyümölcscukrot, ezzel garantálva a tökéletes, erőteljes ízélményt.
Az ágyas pálinkát főként azoknak ajánljuk, akik édes, gyümölcsös aromájú párlatot szeretnének fogyasztani.
...
A Nemzeti Pálinkakiválóság Program idestova hat éve törekszik arra, hogy a minőségi párlatok élvezetére és a mértékletes, kulturált alkoholfogyasztásra ösztönözze a fogyasztókat. De lassan már hagyománynak számít az is, hogy a TOP Pálinkakiválóságnak minősített, hazai italok közül az Agrárminisztérium minden évben megválasztja saját pálinkáját.
2020-ban a hazai felhozatal 22 legjobbjából az Árpád Prémium Piros Vilmoskörte pálinkájának sikerült elnyernie leginkább a zsűri tetszését. Az eredményre pedig büszkébbek már nem is lehetnénk.
...
2020 mindannyiunk számára nehéz év volt. Épp itt az ideje tehát annak, hogy lazítsunk, és 2021-ben végre egy kicsit kényeztessük is magunkat. És mi lehet jobb meglepetés, mint minden hónapban egy különleges, prémium minőségű pálinka, mely egyenesen az ajtónkon kopogtat?
Az Árpád Pálinka Prémium Pálinkakóstoló csomagja előfizetéses formában garantálja a legjobb pálinkák megízlelésének élményét otthon, a karosszékben ülve.
Mindezt egy teljes éven keresztül, Nagy Árpád főzőmester tolmácsolásával annak érdekében, hogy teljes legyen a tökéletes pálinka-élmény!
...
50 százalék alatt nem pálinka a pálinka. Csak az 50 fokos az igazi. Sajnos gyakran botlani ilyen kommentekbe és hallani ilyen vagy ehhez hasonló kijelentéseket, ha a pálinkára terelődik a szó. Az igazság azonban az, hogy a jó pálinka egyáltalán nem a magas alkoholfokról ismerszik meg.
Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, mennyire is kell erősnek lennie az igazán jó pálinkának.
...
Ha a gyömbér kerül szóba, a legtöbbeknek elsőként olyan dolgok jutnak eszébe, mint a fűszeres ázsiai ételek, vagy a gyömbérrel ízesített forró tea, mely a hideg napokban valódi vitaminbombaként fogyasztható. Arra azonban sokan rácsodálkoznak, hogy ez a fűszernövény olyannyira sokoldalú, hogy akár különleges párlat is készülhet belőle.
Pedig nem csalás, nem ámítás: a gyömbérpárlat valóban létezik, és finomabb, mint gondolnád!
Abban az esetben tehát, ha az ünnepek alatt szeretnél valami igazán különleges itallal koccintani, az Árpád prémium gyömbérpárlat kiváló választás lehet. Most azt is megmutatjuk, miért!
...
Megtalálni a tökéletes karácsonyi ajándékot sohasem egyszerű. Akadnak azonban olyan dolgok, melyeknek szinte mindenki örül. a férfiak körében ilyen ajándéknak számít egy prémium minőségű ital, melyet szinte bárki szívesen elkortyolgat esténként, vagy büszkén kínálja meg vele vendégeit.
Most megmutatjuk azt, miért is lehet egy üveg, prémium minőségű pálinka a legjobb ajándék a férfiak számára. És azt is, hogyan legyen az valódi meglepetés!
...
Mi, magyarok sokszor hajlamosak vagyunk lebecsülni a pálinkában rejlő értékeket és azt az élményt, melyet egy kiemelkedő minőségű gyümölcspárlat kínálhat. Koccintunk egy fél deci házival, majd gyorsan legurítjuk, hogy túl legyünk a dolgon.
Pedig a pálinkakóstolás valódi művészet, melynek trükkjeit a főzőmesterek és pálinkaszakértők egyáltalán nem őrzik hétpecsétes titokként. Bárki beletanulhat, és már abban az esetben is egy egészen új világ nyílik meg előttünk, ha megismerjük a helyes pálinkakóstolás alapjait.
Most hoztunk néhány alapvető szabályt, melyek betartásával a prémium párlatok íze, aromája és sajátos jellege előtt ...
Ha a pálinkáról beszélünk, a legtöbbeknek az olyan klasszikus gyümölcspárlatok jutnak eszébe, mint a szilva, a körte vagy a barack. Pedig pálinkát gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthetünk, így nem csoda, hogy ma már igazán különleges párlatokkal is találkozhatunk a boltok polcain.
Ebben a bejegyzésben most öt olyan gyümölcsöt mutatunk be, melyekről korábban talán nem is gondoltad volna, mennyire ízletes, prémium minőségű pálinka készíthető!
...
Az ünnepek egyre csak közelegnek, visszavonhatatlanul nyakunkon a karácsonyi szezon. A legtöbben ilyenkor szeretnénk valami igazán különleges dologgal meglepni szeretteinket. De mi lenne az, aminek igazán örülnének?
Egy exkluzív parfüm? Egy limitált kiadású karóra? Esetleg egy elegáns ruhadarab? Tárgyakat ajándékozni egyszerű és praktikus megoldás, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy értékük nem örök, varázsuk pedig múlandó.
Éppen ezért, ha igazán szeretnénk meglepni szeretteinket, érdemes lehet olyan élményt ajándékoznunk nekik, melyet egész biztos, hogy sosem fognak elfelejteni!
Az Árpád Pálinka Prémium Pálinkakóstoló csomagj ...
Ahogyan a mondás is tartja: adni mindig jobb, mint kapni. Hatalmas igazság ez, hiszen nincs szebb dolog a világon, mint valami különleges élménnyel meglepni szeretteinket. Sajnos azonban be kell látnunk, hogy ez az év nem a személyes találkozások, a hatalmas családi és baráti összejövetelek időszaka.
Nem kell azonban így sem aggódnunk, hiszen akár otthonról, a fotelben ülve is ajándékozhatunk valódi élményt szeretteinknek. Legyen szó akár a közelgő karácsonyról, akár névnapról vagy születésnapról, egy jó üveg, prémium minőségű pálinkával már néhány kattintás segítségével is meglephetjük azokat, akik igazán fontosak a számunkra.
Legúj ...
Ha a pálinkáról beszélünk, a legtöbben azonnal egy erős karakterisztikájú, férfias italra gondolnak. Bármilyen meglepő is azonban, a pálinka nem csak a férfiak kiváltsága lehet.
Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány olyan gyümölcspárlatot, melyeket tapasztalataink szerint a hölgyek legszívesebben fogyasztanak.
A szépségápolástól és a gyógyászattól az élvezeti cikkig, avagy a pálinka útja a hölgyek életében
Ki gondolta volna, hogy a pálinkát korábban nem csak a torkukon gurították le a magyarok? Elsőre meglepő lehet, de a XIV. században szépészeti és gyógyászati céllal egyaránt a pohár fenekére néztünk, és az élvezetekbő ...
Biztosak vagyunk benne, hogy Márton nap közeledtével sokan vásárolnak libacombot vagy az éttermek kínálatából választanak libából készült ételeket. Vajon honnan alakult ki ez a hagyomány és miért eszünk ezen a napon libából készült ételeket?
A legenda szerint Szent Márton egy jómódú pogány családban született a római birodalom, Pannónia területén. A kis Márton szülei, akarata ellenére megkeresztelték és élete során számos nemes cselekedetet hajtott végre. Ennek okán püspökké kívánták avatni. A monda szerint Márton ezt nem szerette volna, így elbújt a libák óljába, hogy az érte küldöttek ne találják meg. Sajnos a libák gágogása ...
Kevesen tudják, de a pálinka kóstolásnak is vannak szabályai, melynek betartásával a pálinka fogyasztása még élvezetesebbé válik. Pontokba szedtük röviden, hogy szerintünk mik az alapok egy kóstolásnál és reméljük, hogy ezekkel az információkkal fokozni tudjuk a pálinkafogyasztási élményeiteket.
PÁLINKA KÓSTOLÁS SZABÁLYAI
ideális fogyasztási hőmérséklete 16-19 C
a pálinkáspohár helyes formája tulipán virágára emlékezető
megfelelő szervírozási időtartam, pohárba töltés és a szervírozás között kevés idő teljen el
óvakodjunk a „tekeréstől” : a pálinka túlzott levegővel érintkezve alkoholossá válik.
kóstolási sorr ...
Sokszor használjuk tévesen a pálinka és a párlat kifejezéseket. A törvény egyértelműsíti, hogy mit nevezhetünk hazánkban pálinkának és mik azok a kritériumok, amelynek, ha nem felel meg egy ital akkor az már csak a párlat szóval illethető.
Egy nagyon frappáns kijelentés ezzel kapcsolatban a következő:
Nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat!
Pálinkának az a gyümölcspárlat nevezhető, amely csak a Magyarország területén termett nemes és vadgyümölcsből, szőlőtörkölyből illetve aszú szőlőtörkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
TILOS a cefre cu ...
Főzőmesterünk válaszol
Itt a válasz. Mire? A kérdésre, amit bérfőzetőként mindig is meg szeretett volna kérdezni a pálinkafőző mestertől, de még sosem volt rá alkalma. Végighaladunk egy úton a gyümölcsfától a pálinkakóstolásig. Praktikák, innováció, elkerülhető hibák, betartandó jó tanácsok Nagy Árpádtól, ahogyan ő tollba mondta.
KERT ÉS GYÜMÖLCS
Aki most kezdene ehhez hozzá: már a fák ültetésénél úgy kell gondolkodnia, hogy mondjuk cseresznyéből is egy kisüst, azaz 200 kiló megteremjen egyszerre. Ha több fajtát szeretnénk (azonos gyümölcsből), akkor is úgy válasszunk, hogy az érési idők közel legyenek egymáshoz. Egy hétnél több lehetőleg ne legye ...
Magyar Bartender Szövetség
Az Árpád pálinka Spritz kifejlesztésében nem kisebb név segédkezett, mint Schök Norbert, akire sokan Magyarország No.1 bartendereként tekintenek. A Magyar Bartender Szövetség elnökét az Árpád pálinka által is támogatott Bartender verseny után kérdeztük.
K: Magyarországon merre halad a barteneder szakma, mik a legjellemzőbb irányok?
V: Ahogyan itt a versenyen is látható volt két irányzatban versengenek a résztvevők. A klasszikus és a flair baretenderek (az utóbbiak azok, akik látványos trükkökkel és mozdulatokkal készítik a koktélokat) minden évben összemérik tudásukat a Bartender Szövetség rendezésében. A győztesek (egy klasszikus és egy fla ...
ÍGY KÉSZÜL AZ ÁRPÁD PÁLINKA
Ezen az oldalon virtuálisan betekintünk az Árpád Pálinkafőzdébe, és eláruljuk, hogyan készítjük a pálinkát. A jó pálinka készítésének fontos alapkövei az Árpád Pálinka módszere alapján a következők:
Kiváló minőségű gyümölcs: kizárólag teljesen ép, érett, friss gyümölcsöt használunk fel, a földről felszedett hibás gyümölcsből jó pálinka nem készülhet.
Minden párlathoz a legízletesebb gyümölcsfajtát használjuk fel. Például, amikor körte pálinkáról beszélünk, nálunk csakis a Vilmos körte jöhet szóba.
A gyümölcsöket kézzel válogatjuk, A csonthéjasokat kimagozzuk, az almatermésűeket ledaráljuk, a bogyósokat passzír ...
A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében
A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében és így a mi családunk történetében is. Magyarország felismeri ennek a nemzeti kincsnek a jelentőségét és kezdetét veszi a pálinka igazi forradalma. A valódi pálinka Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlatot jelent, amelynek elkészítésénél tilos a cefre cukortartalmát egyéb cukorral javítani, nem adható hozzá aromaanyag, hígított alkohol és nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni. Alkoholfoka pedig legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). A pálinka oly módon ejti rabul a gyümölcsök ízeit ...