Pálinka nélkül nincs disznóvágás!

Legyen szó családi hétvégéről vagy egy csapatépítő összejövetelről, a disznóvágás olyan program, mely nélkül Magyarországon a téli szezon elképzelhetetlen. Disznóvágás pedig pálinka nélkül éppúgy nem létezhet, mint sertés nélkül, hiszen egy-egy kupica segít abban, hogy emelkedett legyen a hangulat és a csípős hideget szinte meg se érezzük. Arról már nem is beszélve, hogy a friss tepertő mellé különösen jól esik egy pohárka, mely nem csak a jókedv kialakulását, de az emésztést is segíti. Most megmutatjuk, miért annyira különleges esemény egy disznóvágás, hogy a külföldi turisták számára már-már látványosságnak számít, é ...

Hogyan válasszunk pálinkát az üzletben, a polc előtt állva?

Nincs is jobb, mint egy igazán jó pálinkával feldobni az estét. A bevásárlás során azonban nehéz lehet megtalálnunk a tökéletes italt, hiszen nincs lehetőségünk az összes lehetőség végigillatozására és kóstolására. De mit tegyünk akkor, ha ennek ellenére is szeretnénk jól dönteni és ilyen körülmények közt is igazán jó itallal szeretnénk várni a vendégeket? Most mutatunk néhány apróságot, melyek segítségével egy boltban, a polc előtt állva, vagy akár egy webshopban is nagyobb eséllyel találhatjuk meg a legjobb minőségű pálinkát. ...

Hogyan alakul napjaink pálinka divatja?

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a minőségi pálinka. Az olcsóbb, gyengébb minőségű, aromás italoktól egyre többen fordulnak a prémium kategóriás, valódi gyümölcsből készült párlatok felé, és egyre többen szeretnének megismerkedni a minőségi pálinkák világával. Ez pedig egyrészt a főzőmesterek áldásos munkájának, másrészt az egyre nagyobb, szélesebb rétegeket megcélzó választéknak is köszönhető. Ma már ugyanis, ha pálinkázni szeretnénk, nem csak a klasszikus ízek közül válogathatunk. Ebből adódóan bizonyos ízek néha felkapottabbak, mások pedig a kuriózumokra szomjas ínyencek kedvencei. De hogyan is a ...

Ezért nem szabad felespohárból innod a pálinkát

Nyilván sokunkkal előfordult már, hogy kitöltöttünk valakinek egy pohárka minőségi pálinkát, az illető pedig se szó, se beszéd, egy hajtásra lehúzta az egészet. Ez a rossz reflex sajnos sokaknál felfedezhető, akik rossz minőségű, túlságosan erős házi pálinkákhoz és párlatokhoz szoktak. A jó pálinka azonban egészen más. Fogyasztása nem kellemetlen feladat, sokkal inkább élmény, érdemes minden cseppjét kiélvezni. Éppen ezért most megmutatjuk azt, miért kell elfelejtened az egyszerű felespoharakat, ha szeretnéd megtapasztalni a tökéletes pálinkahatást. ...

Hogyan kínáld otthon a vendégeidnek a pálinkát?

Szerencsére elmondhatjuk azt, hogy napjainkban a valódi, minőségi pálinkák kezdenek egyre népszerűbbé válni. Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a tökéletes ital kiválasztása során nem csak az alkoholfok számít, és egyre többen tudnak különbséget tenni a prémium pálinkák és a gyenge minőségű, ízesített szeszek között. A pálinkakínálás szabályai azonban még így is homályos foltot jelentenek sokak számára. Pedig ahhoz, hogy a pálinkaélmény tökéletes legyen, tisztában kell lennünk azzal is, hogyan illik és hogyan kell felszolgálnunk helyesen az italt. Éppen ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat arra az esetre, ha ven ...

Hogyan használd a konyhában a pálinkát?

Sokan fogyasztanak szívesen egy pohár pálinkát étkezés előtt vagy után, esetleg az asztalra kerülő, finom ételek mellé. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy a jó pálinka az ebédnél nem csak aperitif vagy kísérő, de akár különleges alapanyag is lehet. Pedig alkoholos italokkal főzni egyáltalán nem örödöngösség. Gondoljunk csak arra, hogy igazán jó marhapörkölt talán nem is készülhetne vörösbor nélkül. Vagy arra, mennyire finom húsételeket készíthetünk némi sör hozzáadásával. A pálinka gasztronómiai szerepe ezeknél az italoknál kevésbé elterjedt, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem szolgálhatnak kiváló ételek exkluzív alapanya ...

Így állapíthatjuk meg, milyen minőségű egy pálinka

Nem titok, hogy pálinka és pálinka közt rengeteg lehet a különbség. A tökéletes ital legfőbb titka a jó minőségű gyümölcsben rejlik, de természetesen a jó párlat elkészítéséhez a megfelelő tudásra is szükség van. A szakértők könnyedén, akár már ránézésre is képesek megállapítani a különbséget a prémium minőségű pálinkák és a gyengébb minőségű párlatok között. De hogyan tehetjük ezt meg laikusként? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az alapvető dolgokat, melyek segítenek abban, hogy úgy kóstolhassunk pálinkát, akár a profik! ...

5 íz, amivel feldobhatod a borongós, januári estéket

Elkezdődött az új év, a télnek azonban még korántsem mondhatnánk, hogy vége. Még hosszú januári és februári éjszakák állnak előttünk a tavasz beköszöntéig, a hideg elűzésében azonban segíthet néhány pohárka különleges ital, mely nem csak a testet, de a szellemet is felmelegíti. Most mutatunk öt olyan különleges pálinkát, melyek neked is segítenek abban, hogy a borongós estéket és hideg éjszakákat kellemesebbé és emlékezetesebbé varázsolhasd, akár egyedül, akár szeretteid körében! ...

Ezekből a gyümölcsökből készül a legjobb ágyas pálinka

Az ágyas pálinka gyümölcságyon érlelt pálinka, mely kellemes, édeskés ízvilága miatt sokak kedvence. Nevét a gyümölcságyról kapta, melyen a párlatot legalább 3 hónapig érlelik. Abban az esetben ugyanis, ha érett vagy aszalt gyümölcsöt teszünk a pálinkába, akkor az ital kioldja a gyümölcsben lévő aromaanyagokat és gyümölcscukrot, ezzel garantálva a tökéletes, erőteljes ízélményt. Az ágyas pálinkát főként azoknak ajánljuk, akik édes, gyümölcsös aromájú párlatot szeretnének fogyasztani. ...

Az Árpád Pálinka nyerte 2020-ban az Agrárminisztérium Pálinkája díjat

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program idestova hat éve törekszik arra, hogy a minőségi párlatok élvezetére és a mértékletes, kulturált alkoholfogyasztásra ösztönözze a fogyasztókat. De lassan már hagyománynak számít az is, hogy a TOP Pálinkakiválóságnak minősített, hazai italok közül az Agrárminisztérium minden évben megválasztja saját pálinkáját. 2020-ban a hazai felhozatal 22 legjobbjából az Árpád Prémium Piros Vilmoskörte pálinkájának sikerült elnyernie leginkább a zsűri tetszését. Az eredményre pedig büszkébbek már nem is lehetnénk. ...

Legyen 2021 a legizgalmasabb év! Fizessen elő 12 hónapnyi prémium pálinkára

2020 mindannyiunk számára nehéz év volt. Épp itt az ideje tehát annak, hogy lazítsunk, és 2021-ben végre egy kicsit kényeztessük is magunkat. És mi lehet jobb meglepetés, mint minden hónapban egy különleges, prémium minőségű pálinka, mely egyenesen az ajtónkon kopogtat? Az Árpád Pálinka Prémium Pálinkakóstoló csomagja előfizetéses formában garantálja a legjobb pálinkák megízlelésének élményét otthon, a karosszékben ülve. Mindezt egy teljes éven keresztül, Nagy Árpád főzőmester tolmácsolásával annak érdekében, hogy teljes legyen a tökéletes pálinka-élmény! ...

Minél erősebb annál jobb? Hány fokos az igazán jó pálinka?

50 százalék alatt nem pálinka a pálinka. Csak az 50 fokos az igazi. Sajnos gyakran botlani ilyen kommentekbe és hallani ilyen vagy ehhez hasonló kijelentéseket, ha a pálinkára terelődik a szó. Az igazság azonban az, hogy a jó pálinka egyáltalán nem a magas alkoholfokról ismerszik meg. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, mennyire is kell erősnek lennie az igazán jó pálinkának. ...

A gyömbér nem csak a teában kiváló

Ha a gyömbér kerül szóba, a legtöbbeknek elsőként olyan dolgok jutnak eszébe, mint a fűszeres ázsiai ételek, vagy a gyömbérrel ízesített forró tea, mely a hideg napokban valódi vitaminbombaként fogyasztható. Arra azonban sokan rácsodálkoznak, hogy ez a fűszernövény olyannyira sokoldalú, hogy akár különleges párlat is készülhet belőle. Pedig nem csalás, nem ámítás: a gyömbérpárlat valóban létezik, és finomabb, mint gondolnád! Abban az esetben tehát, ha az ünnepek alatt szeretnél valami igazán különleges itallal koccintani, az Árpád prémium gyömbérpárlat kiváló választás lehet. Most azt is megmutatjuk, miért! ...

A legjobb ajándék férfiaknak karácsonyra

Megtalálni a tökéletes karácsonyi ajándékot sohasem egyszerű. Akadnak azonban olyan dolgok, melyeknek szinte mindenki örül. a férfiak körében ilyen ajándéknak számít egy prémium minőségű ital, melyet szinte bárki szívesen elkortyolgat esténként, vagy büszkén kínálja meg vele vendégeit. Most megmutatjuk azt, miért is lehet egy üveg, prémium minőségű pálinka a legjobb ajándék a férfiak számára. És azt is, hogyan legyen az valódi meglepetés! ...

5 tipp, hogyan fogyaszd a pálinkát, hogy hozzáértő legyél

Mi, magyarok sokszor hajlamosak vagyunk lebecsülni a pálinkában rejlő értékeket és azt az élményt, melyet egy kiemelkedő minőségű gyümölcspárlat kínálhat. Koccintunk egy fél deci házival, majd gyorsan legurítjuk, hogy túl legyünk a dolgon. Pedig a pálinkakóstolás valódi művészet, melynek trükkjeit a főzőmesterek és pálinkaszakértők egyáltalán nem őrzik hétpecsétes titokként. Bárki beletanulhat, és már abban az esetben is egy egészen új világ nyílik meg előttünk, ha megismerjük a helyes pálinkakóstolás alapjait. Most hoztunk néhány alapvető szabályt, melyek betartásával a prémium párlatok íze, aromája és sajátos jellege előtt ...

Öt gyümölcs, amiből nem is gondolnád, hogy pálinkát készítenek

Ha a pálinkáról beszélünk, a legtöbbeknek az olyan klasszikus gyümölcspárlatok jutnak eszébe, mint a szilva, a körte vagy a barack. Pedig pálinkát gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthetünk, így nem csoda, hogy ma már igazán különleges párlatokkal is találkozhatunk a boltok polcain. Ebben a bejegyzésben most öt olyan gyümölcsöt mutatunk be, melyekről korábban talán nem is gondoltad volna, mennyire ízletes, prémium minőségű pálinka készíthető! ...

Exkluzív ajándék férfiaknak 12 hónapon keresztül

Az ünnepek egyre csak közelegnek, visszavonhatatlanul nyakunkon a karácsonyi szezon. A legtöbben ilyenkor szeretnénk valami igazán különleges dologgal meglepni szeretteinket. De mi lenne az, aminek igazán örülnének? Egy exkluzív parfüm? Egy limitált kiadású karóra? Esetleg egy elegáns ruhadarab? Tárgyakat ajándékozni egyszerű és praktikus megoldás, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy értékük nem örök, varázsuk pedig múlandó. Éppen ezért, ha igazán szeretnénk meglepni szeretteinket, érdemes lehet olyan élményt ajándékoznunk nekik, melyet egész biztos, hogy sosem fognak elfelejteni! Az Árpád Pálinka Prémium Pálinkakóstoló csomagj ...

Küldj pálinkát ajándékba szeretteidnek!

Ahogyan a mondás is tartja: adni mindig jobb, mint kapni. Hatalmas igazság ez, hiszen nincs szebb dolog a világon, mint valami különleges élménnyel meglepni szeretteinket. Sajnos azonban be kell látnunk, hogy ez az év nem a személyes találkozások, a hatalmas családi és baráti összejövetelek időszaka. Nem kell azonban így sem aggódnunk, hiszen akár otthonról, a fotelben ülve is ajándékozhatunk valódi élményt szeretteinknek. Legyen szó akár a közelgő karácsonyról, akár névnapról vagy születésnapról, egy jó üveg, prémium minőségű pálinkával már néhány kattintás segítségével is meglephetjük azokat, akik igazán fontosak a számunkra. Legúj ...

Hölgyeim! Valóban csak a férfiak itala a pálinka?

Ha a pálinkáról beszélünk, a legtöbben azonnal egy erős karakterisztikájú, férfias italra gondolnak. Bármilyen meglepő is azonban, a pálinka nem csak a férfiak kiváltsága lehet. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány olyan gyümölcspárlatot, melyeket tapasztalataink szerint a hölgyek legszívesebben fogyasztanak. A szépségápolástól és a gyógyászattól az élvezeti cikkig, avagy a pálinka útja a hölgyek életében Ki gondolta volna, hogy a pálinkát korábban nem csak a torkukon gurították le a magyarok? Elsőre meglepő lehet, de a XIV. században szépészeti és gyógyászati céllal egyaránt a pohár fenekére néztünk, és az élvezetekbő ...

Árpád pálinka és a Márton napi liba

Biztosak vagyunk benne, hogy Márton nap közeledtével sokan vásárolnak libacombot vagy az éttermek kínálatából választanak libából készült ételeket. Vajon honnan alakult ki ez a hagyomány és miért eszünk ezen a napon libából készült ételeket? A legenda szerint Szent Márton egy jómódú pogány családban született a római birodalom, Pannónia területén. A kis Márton szülei, akarata ellenére megkeresztelték és élete során számos nemes cselekedetet hajtott végre. Ennek okán püspökké kívánták avatni. A monda szerint Márton ezt nem szerette volna, így elbújt a libák óljába, hogy az érte küldöttek ne találják meg. Sajnos a libák gágogása ...

Hogyan kóstoljunk pálinkát?

Egyszerű lépésekben

Rövid ismertető
Kevesen tudják, de a pálinka kóstolásnak is vannak szabályai, melynek betartásával a pálinka fogyasztása még élvezetesebbé válik. Pontokba szedtük röviden, hogy szerintünk mik az alapok egy kóstolásnál és reméljük, hogy ezekkel az információkkal fokozni tudjuk a pálinkafogyasztási élményeiteket.   PÁLINKA KÓSTOLÁS SZABÁLYAI   ideális fogyasztási hőmérséklete 16-19 C  a pálinkáspohár helyes formája tulipán virágára emlékezető megfelelő szervírozási időtartam, pohárba töltés és a szervírozás között kevés idő teljen el óvakodjunk a „tekeréstől” : a pálinka túlzott levegővel érintkezve alkoholossá válik. ...

Nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat!

Sokszor használjuk tévesen a pálinka és a párlat kifejezéseket. A törvény egyértelműsíti, hogy mit nevezhetünk hazánkban pálinkának és mik azok a kritériumok, amelynek, ha nem felel meg egy ital akkor az már csak a párlat szóval illethető. Egy nagyon frappáns kijelentés ezzel kapcsolatban a következő: Nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat! Pálinkának az a gyümölcspárlat nevezhető, amely csak a Magyarország területén termett nemes és vadgyümölcsből, szőlőtörkölyből illetve aszú szőlőtörkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. TILOS a cefre cu ...

A pálinka készítés

titkai

Főzőmesterünk válaszol
Itt a válasz. Mire? A kérdésre, amit bérfőzetőként mindig is meg szeretett volna kérdezni a pálinkafőző mestertől, de még sosem volt rá alkalma. Végighaladunk egy úton a gyümölcsfától a pálinkakóstolásig. Praktikák, innováció, elkerülhető hibák, betartandó jó tanácsok Nagy Árpádtól, ahogyan ő tollba mondta. KERT ÉS GYÜMÖLCS Aki most kezdene ehhez hozzá: már a fák ültetésénél úgy kell gondolkodnia, hogy mondjuk cseresznyéből is egy kisüst, azaz 200 kiló megteremjen egyszerre. Ha több fajtát szeretnénk (azonos gyümölcsből), akkor is úgy válasszunk, hogy az érési idők közel legyenek egymáshoz. Egy hétnél több lehetőleg ne legye ...

Árpád pálinka

Spritz

Magyar Bartender Szövetség
Az Árpád pálinka Spritz kifejlesztésében nem kisebb név segédkezett, mint Schök Norbert, akire sokan Magyarország No.1 bartendereként tekintenek. A Magyar Bartender Szövetség elnökét az Árpád pálinka által is támogatott Bartender verseny után kérdeztük. K: Magyarországon merre halad a barteneder szakma, mik a legjellemzőbb irányok? V: Ahogyan itt a versenyen is látható volt két irányzatban versengenek a résztvevők. A klasszikus és a flair baretenderek (az utóbbiak azok, akik látványos trükkökkel és mozdulatokkal készítik a koktélokat) minden évben összemérik tudásukat a Bartender Szövetség rendezésében. A győztesek (egy klasszikus és egy fla ...

ÁRPÁD

PÁLINKAFŐZDE

ÍGY KÉSZÜL AZ ÁRPÁD PÁLINKA
Ezen az oldalon virtuálisan betekintünk az Árpád Pálinkafőzdébe, és eláruljuk, hogyan készítjük a pálinkát. A jó pálinka készítésének fontos alapkövei az Árpád Pálinka módszere alapján a következők: Kiváló minőségű gyümölcs: kizárólag teljesen ép, érett, friss gyümölcsöt használunk fel, a földről felszedett hibás gyümölcsből jó pálinka nem készülhet. Minden párlathoz a legízletesebb gyümölcsfajtát használjuk fel. Például, amikor körte pálinkáról beszélünk, nálunk csakis a Vilmos körte jöhet szóba. A gyümölcsöket kézzel válogatjuk, A csonthéjasokat kimagozzuk, az almatermésűeket ledaráljuk, a bogyósokat passzír ...

AZ ÁRPÁD

PÁLINKÁRÓL

A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében
A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében és így a mi családunk történetében is. Magyarország felismeri ennek a nemzeti kincsnek a jelentőségét és kezdetét veszi a pálinka igazi forradalma. A valódi pálinka Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlatot jelent, amelynek elkészítésénél tilos a cefre cukortartalmát egyéb cukorral javítani, nem adható hozzá aromaanyag, hígított alkohol és nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni. Alkoholfoka pedig legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). A pálinka oly módon ejti rabul a gyümölcsök ízeit ...