Az Árpád Pálinka nyerte 2020-ban az Agrárminisztérium Pálinkája díjat

Az Árpád Pálinka nyerte 2020-ban az Agrárminisztérium Pálinkája díjat

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program idestova hat éve törekszik arra, hogy a minőségi párlatok élvezetére és a mértékletes, kulturált alkoholfogyasztásra ösztönözze a fogyasztókat. De lassan már hagyománynak számít az is, hogy a TOP Pálinkakiválóságnak minősített, hazai italok közül az Agrárminisztérium minden évben megválasztja saját pálinkáját.

2020-ban a hazai felhozatal 22 legjobbjából az Árpád Prémium Piros Vilmoskörte pálinkájának sikerült elnyernie leginkább a zsűri tetszését. Az eredményre pedig büszkébbek már nem is lehetnénk.

Sikerrel zárult a tavalyi év

2020 december 31.-én nehézségekkel teli, rendhagyó évet zártunk. A koronavírus-járvány a pálinkafőzdéket sem kímélte, az Árpád Pálinka mégis sikerekkel a háta mögött lépett át az újévbe. Főzdénk nem kisebb elismerést tudhat ugyanis a magáénak, mint hogy 2020-ban 20 hazai pálinkafőzde 138 mintája közül a mi 7 italunkat is beválogatták a 22 TOP pálinkakiválóság közé.

Ezzel a címmel kizárólag a gasztronómiai szempontból kiemelkedő, minőségi italokat díjazzák, az pedig külön elismerés, hogy italunkat a szakértő szakmai zsűri az Agrárminisztérium Pálinkájává is megválasztotta.

Ez az elismerés egyrészt hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket, másrészt megmutatta azt, hogy a szívvel-lélekkel végzett munka a nehéz időkben is kifizetődő. Éppen ezért a jövőben is szeretnénk arra koncentrálni, hogy fogyasztóink számára kizárólag a legjobb minőségű, prémium pálinkakülönlegességeket készíthessük.

Több, mint 138 párlat szállt ringbe a győzelemért

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot az Agrárminisztérium 2014-ben hívta életre, 2019 óta pedig az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenytől függetlenül, teljesen önállóan működik. Az Agrárminisztérium célja a program megalkotásával természetesen az volt, hogy a főzdékben és a fogyasztókban is tudatosítsák a hungarikumnak számító ital jelentőségét.

A szakemberek ugyanis szeretnék, hogy minél többen megismerjék a minőségi pálinkában rejlő, rengeteg lehetőséget, és a fogyasztók a mennyiség helyett a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás mellett döntsenek.

Ennek érdekében a program keretein belül minden évben egy olyan válogatást állítanak össze, mely kizárólag a legjobb hazai főzdék italait tartalmazza, és határon innen és túl is méltán reprezentálja a sokszínű hazai pálinkakínálatot.

Idén másodjára választották meg az Agrárminisztérium Pálinkáját

A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. A díjért összesen 20 pálinkafőzde szállt ringbe, nem kevesebb, mint 138 tétellel. Ebből 17 pálinkafőzde 66 tétele került a zsűri elé.

A versenyben résztvevő italok részletes analitikai vizsgálatát a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. A szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka kapott TOP Pálinkakiválóság minősítést.

A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal az Árpád Prémium Piros Vilmoskörte pálinkájának sikerült elnyernie.

Ennek az italnak a különlegessége nemcsak gyümölcsösségében rejlik, hanem abban is, hogy 2016-ban már sikerült megkapnia az ország pálinkája címet.