A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. A díjért összesen 20 pálinkafőzde szállt ringbe, nem kevesebb, mint 138 tétellel. Ebből 17 pálinkafőzde 66 tétele került a zsűri elé.
A versenyben résztvevő italok részletes analitikai vizsgálatát a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. A szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka kapott TOP Pálinkakiválóság minősítést.
A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal az Árpád Prémium Piros Vilmoskörte pálinkájának sikerült elnyernie.
Ennek az italnak a különlegessége nemcsak gyümölcsösségében rejlik, hanem abban is, hogy 2016-ban már sikerült megkapnia az ország pálinkája címet.