Történetünk

Az Árpád pálinka
története

igy kezdődött

Családunkban a pálinkakészítés öt generációra nyúlik vissza. Történetünk a növénytermesztéssel, földeken folyó gazdálkodással indult. A pálinka iránti szenvedélyünk azonban mindig elengedhetetlen része volt életünknek, így öröklődött generációról generációra a tudás és így készültek az Árpád pálinkák – eleinte csak saját fogyasztásra.
Ami talán különlegességnek számít a pálinka világában, hogy a mi családunkban a nők is ugyanolyan szenvedéllyel, a férfiakkal egyenragú szereplőként vesznek részt ennek a nemzeti kincsnek az elkészítésében. Hiszünk abban, hogy a valódi, prémium pálinka ugyanúgy szól a nőknek, mint a férfiaknak. A nőknek köszönhetően a pálinka természetesen része lett a konyhánknak is, így bekerült a család férfitagjainak kedvenc ételeibe, nem csak azok kísérőjeként. A hagyományok tisztelete és a folyamatos újítások egyszerre vannak jelen a pálinkakészítésben és fogyasztásban a kezdetektől családunk mindennapjaiban.

5
hobbi

Amikor egy ilyen kincs újraéled egy nemzet életében, annak a hívószónak nem lehet ellenállni, főleg akkor nem, ha egy hozzánk hasonló családba születik az ember, amelyben nem élet az élet pálinka nélkül, így családunk legfiatalabb felnőtt generációja, Nagy Árpád és Hegedűs Mónika, az Árpád Pálinka testvérpárosa 2008-ban úgy dönt, hogy magasabb szintre emelik a család addigi hobbiját, és a kis pálinkafőzdét átalakítják kereskedelmi pálinkafőzdévé. Így születik meg a ma ismert Árpád Pálinkatanya, amely egyben látványfőzde is.

„2008-ban jött el az a pillanat az életemben, amikor feladva addigi munkásságomat visszatértem a családi gyökerekhez és testvéremmel együtt úgy döntöttünk, hogy egymás munkáját támogatva, kiegészítve, inspirálva feltesszük életünket a családi szenvedélyre és létrehozzuk a saját kereskedelmi pálinkánkat. Ebben édesapám és édesanyám is támogattak bennünket, akik a mai napig ott állnak mellettünk és fogják a kezünket, hogy a legfinomabb pálinkák születhessenek meg az Árpád Pálinkafőzdében. Testvérem, Árpi, a mester a pálinkafőzésben, én pedig azért dolgozom nap, mint nap, hogy minél több magyar, valamint hazánk gasztronómiája iránt érdeklődő külföldi számára váljon elérhetővé ez a hungarikum.”

Hegedüs Mónika

név

„A névválasztás a nagypapámnál kezdődik, aki nagyon melegszívű, dolgos ember volt. Szerették a falubéliek, melyet ő barátsággal és jó, ízletes pálinkával hálált meg. Tőle származik édesapám neve és az enyém is. Nagymamám szerint legalább öt generáció férfitagjai viselték már ezt a régi magyar nevet. A névválasztás a hagyomány, és nagypapám, édesapám iránti tisztelet, amely arra kötelez, hogy a legjobb tudásommal, szívvel- lélekkel főzzem a pálinkát és nővéremmel, Hegedűs Mónival karöltve, felelősséggel vezessük cégünket.”

Nagy Árpád Pálinka Főzőmester

tudás

Családi vállalkozásunk megalapításának pillanatától legfőbb szempont a magas, megbízható minőség, mely egyedi arculattal, értékteremtő újításokkal társul. Cégünk filozófiáját a legjobb minőségű alapanyagok felhasználása, a magasszintű technológia alkalmazása és a pálinka egyediségét kialakító szakmai tudás és tapasztalat jellemzi.

„A valódi pálinka készítése művészet. E művészet minden titkát a pálinkát főző mesternek birtokolnia kell. A legapróbb részletektől a befejezésig arra kell törekednünk, hogy a nemes hozzávalók választékéból a gyártás során a tökéletes terméket alkossuk meg, mindezt szeretettel, szenvedéllyel és tisztelettel, ahogyan édesapám tanította.

Nagy Árpád pálinka főzőmester

szilva

Békéscsabai manufaktúránk mi mást is termeszthetne ezen a vidéken, a saját gyümölcsöseiben, mint szilvát. Épp ezért az Árpád Pálinkák közül legfontosabb számunkra a szilva ízvilág, mivel a családi tulajdonban lévő hat hektárnyi szilvaültetvény lehetővé teszi számunkra, hogy a legmagasabb minőségű szilvapálinkákat állítsuk elő hazánkban. Így az összes Árpád Szilvapálinka szó szerint a kezünk között születik meg, kezdve a gyümölcs érésétől egészen a pálinka palackozásáig, amit szintén kézzel végzünk.

A gyümölcsöst együtt telepítette a család 15 évvel ezelőtt hat hektárnyi területen. Az egészen különleges ízű Lepotica szilvát édesapánk telepítette, és Árpád készített először belőle pálinkát. Az Árpád Lepotica Szilvapálinka mára az egyik leghíresebb termékünk. Ennek a szilvafajtának sokkal virágosabb, mézesebb az íze, mint például a besztercei szilvának. Az Árpád Pálinka leginkább ennek köszönheti kezdeti sikereit.

A végtelenségig rajongunk a szilvánkért, így minden formában és módon fogyasztjuk azt.