ÁRPÁD PÁLINKAFŐZDE – ÍGY KÉSZÜL AZ ÁRPÁD PÁLINKA

ÁRPÁD
PÁLINKAFŐZDE

ÍGY KÉSZÜL AZ ÁRPÁD PÁLINKA

Ezen az oldalon virtuálisan betekintünk az Árpád Pálinkafőzdébe, és eláruljuk, hogyan készítjük a pálinkát. A jó pálinka készítésének fontos alapkövei az Árpád Pálinka módszere alapján a következők:
Kiváló minőségű gyümölcs: kizárólag teljesen ép, érett, friss gyümölcsöt használunk fel, a földről felszedett hibás gyümölcsből jó pálinka nem készülhet.
Minden párlathoz a legízletesebb gyümölcsfajtát használjuk fel. Például, amikor körte pálinkáról beszélünk, nálunk csakis a Vilmos körte jöhet szóba.
A gyümölcsöket kézzel válogatjuk, A csonthéjasokat kimagozzuk, az almatermésűeket ledaráljuk, a bogyósokat passzírozzuk.

oxigén

Az erjesztés során a legmodernebb számítógép vezérlésű, irányított erjesztési technológiát alkalmazzuk, amely lehetővé teszi, hogy pálinkáinkban a gyümölcs aromatikája tökéletesen visszatükröződjön.

Az erjesztésre előkészített gyümölcspépet a hűthető-fűthető erjesztőtartályokba szivattyúzzuk, ahol megkezdődik az irányított erjesztés. Az erjesztés során a gyümölcscukor alkohollá alakul át. A számítógép és a klímarendszer teszi lehetővé, hogy a gyümölcscefre hőmérséklete mindig azonos, 18 ºC körüli legyen, a tartályban lévő keverőlapátok pedig biztosítják az egyenletes erjedést.

E modern technológia alapján teremtjük meg az élesztőknek azt az oxigéntől zárt környezetet, amelyben a legoptimálisabban fejtik ki hatásukat. E folyamat 10-14 napot vesz igénybe, amelyet a lepárlás követhet.

kisüsti

Pálinkafőzdénkben a lepárlás során használjuk mind a modern oszlopos rendszerű, mind pedig a hagyományos kisüsti technológiát. Mindkét főzési módszerrel arra törekszünk, hogy a legkíméletesebb desztilláció során nyerjük vissza a gyümölcs illatát és aromáját.

aroma

A kisüsti technológia szabályainak megfelelően a rézből készített főzőüstünk 500 literes. A technológia lényege, hogy a lepárlás két lépésben történik. Első lépésben a már előbb említett módon a kierjedt cefrét a pálinkafőzőüstbe töltjük, majd gőzzel melegítjük, ahol a hő hatására a cefrében található illékony komponensek az emelkedő páracsövön keresztül a hűtőkészülékbe távoznak. Az így kondenzálódott párákat, alszesznek (népies nevén vodkának) hívjuk. A második lépcsőben ezt az alszeszt a finomító üstben újra desztilláljuk, az előzőekhez hasonlóan. A cseppfolyósodott párák első pár litere nagyon erős, 80-90%-os szeszfokkal bír. Ez a frakció az előpárlat, más néven rézeleje. A nevét a csővezetékből kioldódott magas réztartalom miatt kapta. A főzőmester ezt gondosan elválasztja a középpárlattól, ami gyakorlatilag maga a pálinka. A lepárlás során ebben a frakcióban található számunkra a legfontosabb íz-, aroma- illetve illatkomponensek, amelyek meghatározzák a pálinka gyümölcsösségét, karakterisztikáját. A kisüsti technológia talán legfontosabb tulajdonsága, hogy a lepárlás során az alkoholfok folyamatosan csökken, így a főzőmester állandó jelenléte, odafigyelése szükséges. Ahogy csökken az alkoholfok, úgy jelennek meg a párlatban a nehézkes, kozmás, savanyú illatok, melyeket utópárlatnak hívunk. Rendkívül nagy szakmai hozzáértést igényel ennek pontos elválasztása a pálinkától, mivel ez döntő befolyással bír a végtermék minőségében. Összességében tehát elmondható, hogy e technológia alkalmazása során a főzőmester szakmai tudása mellett az állandó jelenléte, a lepárlás folyamatának végig kísérése az egyik legfontosabb. Az így készült pálinkák főbb jellemzői: illatában gyümölcsös, lekváros, mély illatokat produkál. Ízében: telt, fajsúlyos, széles, gyümölcsös, bonbonos jegyeket hordoz.

fontos

Csakúgy, mint a kisüsti technológiánál az oszlopos technológiánál is a főzőüstök rézből kell, hogy készüljenek. A réz főzési hőmérsékleten katalizáló hatású, részt vesz a kellemes aromájú illatanyagok képzésében. Fontos szerkezeti elem az üstre vagy mellé szerelt deflegmátorral egybeépített aroma- és alkoholkoncentráló oszlop. Kialakítását tekintve 2-3-4 tányéros lehet, amelynek jó működése nagyban meghatározza a végtermék minőségét. A tányérok hűtéséhez-fűtéséhez szükséges hideg-meleg víz keverését és szabályzását a szabályzórendszer végzi. Ezeken a tányérokon történik a felszabaduló párlat tisztítása, az alkohol koncentrálása. Egy-egy tányér egy egyszerűbb desztilláló üst szerepét tölti be. A desztilláció folyamán az alkoholban dúsabb párlatok felfelé haladnak, az alkoholban szegényebbek a magasabb víztartalmuk miatt pedig lefelé. A legutolsó tányér után a párlatok a hűtő irányába folytatják útjukat. A gyümölcs típusának és az előállítani kívánt párlat fajtájának megfelelően megválasztják az optimális tányérszámot, és a kívánt tányéronkénti folyadékmagasságot.

E technológia eredményeként egy lépésben, a tányérok aktivizálásával és a hőmérséklet kellő megválasztásával 90-92 vol. %-os, finomszesz minőségű, aromadús, tiszta pálinkát kapunk.

A főzés során nagyon fontos a folyamat nyugodt, egyenletes lefutása, a desztilláció egyenletes sebessége, a rendszer kiegyensúlyozottsága.

Az oszlopos technológia legfontosabb ismérve, hogy a desztillálás során az alkohol koncentráció nem csökken, végig egyenletes. A főzőmesternek e főzési technológiánál csak az érdemi munkára kell figyelni, viszont továbbra is az ő feladata az elő-, közép-, és utópárlat elválasztása, ami a végig egyenletes alkoholkoncentráció miatt lényegesen élesebb jobban megkülönböztethető. Az oszlopos technológiával főzött pálinkára jellemző, hogy illatában a párlat friss, üde, élénken harsány, míg ízében kevésbé testes, kissé neutrális.

Manufaktúrákban kézzel történik mind a palackozás, mind a címke felhelyezése. Termékeink csomagolásánál arra törekedtünk, hogy e hagyományos termékeket modern köntösbe öltöztetve kínáljuk a fogyasztók részére. A csomagolástervezés, arculattervezés Móni feladata, aki az ország legjobb grafikusművészeit és számos híres külföldi és magyar üvegkészítő munkáit hívja segítségül, míg végül megszületik a „palackba zárt szerelmünk”, ezernyi apró részletet magába rejtve.

A 2016-os arculatot Ipacs Géza grafikusművész tervezte meg számunkra, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Arra törekszünk, hogy miközben a hagyományos fogyasztói szokásokat kedvelők igényeit kielégítsük ízben és hatásban, mindig előálljunk valamilyen újdonsággal, amivel mi is hozzájárulhatunk a pálinkakultúra építéséhez. Szeretnénk a mai kor fiatal generációit is közelebb hozni a valódi pálinkához és kedvükre való ínyencségeket is készíteni –  mind küllemben, mind ízben. Ugyanakkor presztízsértékű ajándékok megalkotása is céljaink közé tartozik, amelyeknek saját fejlesztésű, egyedi technológiával készült ízvilága és csomagolása is páratlan a világban. Egy-egy ilyen terméken akár több évet is dolgozunk a tökéletes ízhatásért. Móni pénzt, időt, fáradtságot nem kímélve, Árpihoz hasonlóan keményen dolgozik azon, hogy a Pálinkafőzőmester áldozatos munkája révén megszületett Árpád Pálinka-csodák hozzájuk méltó palackokban kerüljenek a pálinka szerelmeseinek kezébe. Célunk ezzel, hogy ízben és látványban is egyedülállót alkossunk, amely tükrözi a családunk elköteleződését a valódi pálinka iránt. Minden palackban benne van a pálinka és az őseink iránt érzett szeretetünk, tiszteletünk és szenvedélyünk.

gyümölcs

Pálinkafőzdénk mindenkit szeretettel vár, aki szeretne bérfőzéssel saját pálinkát készíteni 2016 legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéjében.

A hagyományos, kisüsti technológia mellett a modern, oszlopos, számítógépes technológiával is a főzetők rendelkezésére állunk. Szaktanácsadással, kistasakos élesztők, enzimek, tápanyagok forgalmazásával is támogatjuk a pálinkafőzőket.

Már 200 liter cefrétől mindenkinek önállóan főzünk, külön gyümölcsnapokat tartunk, ami azt jelenti, hogy akkor csak egy gyümölcs cefréje mehet az üstökbe. Idén vannak, akik már több száz kilométernél távolabbról is jönnek hozzánk, aminek nagyon örülünk és köszönjük a bizalmat.

Ha Ön is szeretne minőségi pálinkát készíteni a mi segítségünkkel, keressen bennünket az Árpád Pálinkatanya elérhetőségein keresztül:

Cím: Békéscsaba, Kisrét 92/2. (Mezőmegyeri út)
Telefon: 66/325-859, 30/998-4032
E-mail: arpadpalinka@arpadpalinka.hu

Igény esetén a nálunk elkészült saját pálinkáddal segítünk versenyekre is benevezni!

ADÓ

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény alapján a bérfőzetők minden tárgyévben január 01-től december 31-ig 43 hlf (86 liter, 50 térfogat százalékos) bérfőzött párlatot (továbbiakban pálinkát) főzhetnek háztartásonként kedvezményes adótétellel.

A jogszabályok alapján egy háztartásnak az minősül, akik életvitelszerűen egy lakcímen élnek. (pl: egy lakcímen lakó férj-feleség, szülő-gyerek, stb.) A bérfőzetőnek lehetősége van a Jöt. törvény alapján arra, hogy a fenti mennyiséget meghaladóan is főzethet pálinkát, de ebben az esetben teljes jövedéki adó megfizetésére
köteles.

A 43 hlf mennyiségen felül túlfőzetett be nem jelentett bérfőzött pálinka után jövedéki eljárás kerülhet bevezetésre, melynek jogkövetkezményeként az alábbi összegek kerülhetnek kiszabásra:

1 hlf (amely 2 liter, 50 fokos) túlfőzetett pálinka esetén 3333,85.-Ft, azaz
1 liter, 50 fokos pálinka után

1667.-Ft jövedéki adó,
1667.-Ft adó bírság,

valamint a 43 hlf-ot meghaladó mennyiségre vonatkozó be nem fizetett összegre, a főzetés és az eljárás bevezetése közötti időszakra késedelmi pótlék kerül felszámításra.

Kérjük az év elejei és év végi, valamint a többszöri főzetésre különös gondot fordítsanak, mivel tárgy évben a főzetett mennyiségek összeadódnak a főzési helyszíntől függetlenül.