AZ ÁRPÁD PÁLINKÁRÓL

AZ ÁRPÁD
PÁLINKÁRÓL

A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében

A 2008-as év mérföldkő a valódi pálinka életében és így a mi családunk történetében is. Magyarország felismeri ennek a nemzeti kincsnek a jelentőségét és kezdetét veszi a pálinka igazi forradalma. A valódi pálinka Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlatot jelent, amelynek elkészítésénél tilos a cefre cukortartalmát egyéb cukorral javítani, nem adható hozzá aromaanyag, hígított alkohol és nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni. Alkoholfoka pedig legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). A pálinka oly módon ejti rabul a gyümölcsök ízeit, amelyre semmilyen más ital nem képes. Illata is páratlan, amelyre akár parfümként is tekinthetünk, olyan intenzív. Egyes történészek szerint a pálinka ősével, az un. aqua vitae-val kezdődött az európai parfümkészítés.

01
nedű

“Nőként fontos számomra, hogy a hagyományos technológiák adta erősebb karakterű pálinkák mellett egyre kifinomultabb ízvilágú termékeket is létrehozzunk. Testvéremmel folyamatosan ezen kísérletezünk. Miután megszületett az isteni nedű, jön a másik feladat, hogy olyan küllemet alkossunk ezeknek a pálinkaremekeknek, amely méltó hozzájuk. Ehhez az ország legjobb grafikusművészeit és számos híres külföldi és magyar üvegkészítőt hívjuk segítségül, míg végül megszületik a „palackba zárt szerelmünk”, ezernyi apró részletet magába rejtve. A 2016-os arculatot Ipacs Géza grafikusművész tervezte meg számunkra, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Arra törekszünk, hogy miközben a hagyományos fogyasztói szokásokat kedvelők igényeit kielégítsük ízben és hatásban, mindig előálljunk valamilyen újdonsággal, amivel mi is hozzájárulhatunk a pálinkakultúra építéséhez. Szeretnénk a mai kor fiatal generációit is közelebb hozni a valódi pálinkához és kedvükre való ínyencségeket is készíteni – mind küllemben, mind ízben. Ugyanakkor presztízsértékű ajándékok megalkotása is céljaink közé tartozik, amelyeknek saját fejlesztésű, egyedi technológiával készült ízvilága és csomagolása is páratlan a világban. Egy-egy ilyen terméken akár több évet is dolgozunk a tökéletes ízhatásért.

Két gyermek édesanyjaként számomra az is nagyon fontos, hogy mit adunk át a következő generációnak. Testvéremmel együtt elhivatottan küzdünk a pálinka kultúra terjesztéséért, és szívesen segítünk azoknak is, akik otthon szeretnék saját maguk elkészíteni pálinkájukat, hogy minél magasabb minőségben tudják ezt megtenni. Partnerek vagyunk szakmai kezdeményezésekben is. A pálinka a XIV. század óta elválaszthatatlan része a magyar kultúrának, mi pedig hiszünk a valódi pálinka jövőjében, amely a hagyományok tiszteletben tartása mellett is képes a mai kor igényeihez igazodva, folyamatosan megújulni – és ezért mindent meg is teszünk.”
Hegedűs Mónika

KÜLDETÉS

Sok jó pálinka van Magyarországon, de a jók között is vannak legjobbak.
minőség

Sok jó pálinka van Magyarországon, de a jók között is vannak legjobbak. Családunk azért dolgozik, hogy az ÁRPÁD PÁLINKÁK a kiváló minőségű, legjobb pálinkák közé tartozzanak és méltó helyet kapjanak a mai kulturált pálinkafogyasztásban. Minden díj és pozitív fogyasztói visszajelzés ebben erősít meg bennünket. 2008. óta számos díjjal büszkélkedhetünk, de 2016. újabb mérföldkő az Árpád Pálinka életében: elnyertük az Ország Pálinkája-díjat a Prémium Piros Vilmos Pálinkánkért, és ráadásul harmadszorra választottak bennünket az év pálinkafőzdéjének.

hírnev

Családunk számára ez nem csak egy munka, ez egy életforma, amelyben minden lehetőséget megragadunk annak terjesztésére. Épp ezért született az új weboldalunk is, amelyen külön szerepet szánunk az alapvető pálinka ismeretek bemutatására a Pálinka Akadémia-oldalon. Azok pedig, akik személyesen szeretnének megismerkedni velünk és többet tudni a pálinkáról vagy az otthoni pálinkafőzésben vagy a bérfőzésben kérnek segítséget, szívesen állunk rendelkezésükre az Árpád Pálinkatanyán, ahol Nagy Árpád főzőmester tárja fel az Árpád Pálinka titkos világát az érdeklődők előtt. Kóstolóprogramjaink is ennek a küldetésünknek a szellemében születtek meg.

Fontos ugyanakkor számunkra a békéscsabai régió támogatása is. Ezen a vidéken évszázadok óta terem szilva, amely híres páratlan zamatáról, minőségéről. 14 évvel ezelőtt telepítettünk hat hektárnyi szilvakertet, mivel célunk megőrizni, tovább vinni a békési szilvapálinkát, amely egy igazi hungarikum. Békéscsabai pálinkakészítőként kötelességünknek is érezzük ezt. Az Árpád Pálinka hírnevét is a szilvapálinkánk hozta meg elsőként, így erre különösen büszkék vagyunk.

Mivel minden gyümölcsöt, amelyből pálinkát készítünk, nem tudunk magunk megtermelni, így lehetőség szerint a nagy gonddal kiválasztott termesztőket igyekezzük megőrizni partnereink között, ezzel is szeretnénk segíteni a minőségi magyar gyümölcsök fennmaradását. A 2016 Ország Pálinkája például olyan piros Vilmos körtéből készült, amelyet hosszú évek óta ugyanarról a helyről vásárolunk. Jó kapcsolatot ápolunk a termelővel, és lehetőségünk van ellenőrizni és meghatározni a szedés időpontját is, amely meghatározó a pálinka későbbi minőségében.

A családi gyökerek és emberi kapcsolatok ápolása is fontos része életünknek, így az Árpád Manufaktúra bevételeinek egy részét a mezőmegyeri futball-csapat szponzorálására költjük. A családi vállalkozásban a mai napig aktívan dolgozó szüleink ugyanis itt születtek, s azok a fiatalok fociznak itt, akikkel együtt nőttünk fel.

kultúra

A pálinkafőzés tradícióját ötvöztük a békéscsabai építkezési kultúra hagyományával, mivel az épület Békéscsaba szlovák népi építészetének sajátos vonását tükrözi az elő- vagy oromtornácos kivitellel.

Napjainkra az álmaink megvalósulása mellett sikerült számos díjat is elnyernünk – köztük az év pálinkafőzdéje (2012. 2015.2016.) és a 2016. Ország Pálinkája elismeréseket is – amelyek nemcsak bennünket erősítenek meg hitünkben, hogy érdemes ennyit dolgozni a valódi pálinkáért, hanem hitelességünket is növeli.  Jöjjön el és nézze meg, hol és hogyan készülnek a pálinkáink és mi megtanítjuk mindenre a pálinkáról, amit tudásunk és szenvedélyünk enged.

szilva

Egy vérbeli Pálinka Főzőmester együtt lélegzik a természettel, gondosan nevelgetve a pálinka alkotóelemét, a magyar gyümölcsöt, figyelve az időjárást, a napot, szelet, csapadékot, nehogy féltve őrzött gyümölcsei kárt szenvedjenek. Igazi szenvedély ez a legtökéletesebb ízharmóniák megteremtéséért, tele izgalommal, hogy vajon adott évben milyen lesz a termés, ebből adódóan pedig a pálinka íze és minősége.

Hazánkban egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére.  Ezeken a tájakon épp ebből adódóan évszázadok óta készítenek kiváló minőségű pálinkákat. A Körösök völgyében őshonos magyar gyümölcs a szilva.

Mi határozzuk meg a legoptimálisabb szüretelési időpontot a gyümölcs beltartalmi értékei alapján, termékeinkhez pedig kizárólag érett, egészséges, tiszta gyümölcsöt használunk fel.

vidék

Mindketten beleszülettünk a pálinkakészítésbe, a növénytermesztésbe. Ez a szeretetteljes, egymást építő kapcsolat a mai napig tart, aminek ékes bizonyítéka közösen vezetett pálinkamanufaktúránk egyedülálló sikere. Nagyon kemény munka, hit, kitartás és igazi szenvedély kellett ehhez a sikerhez, amelyet családunk révén már kisgyermekként magunkba szívtunk.

Békéscsabán a pálinkának különösen nagy hagyománya van, így még nagyobb felelősség minőségi italt készíteni ezen a vidéken. Kevés az igazán jó, magasan képzett Pálinka Mester is, így mindazok, akik nálunk dolgoznak főzőmesterként, különleges lehetőséget kapnak, hogy a legjobbaktól tanulják el a szakma fortélyait. Célunk, hogy hosszútávon fennmaradjon ez a szakma, így szívesen látjuk mindazokat, akik hozzánk hasonlóan hosszú távon képzelik el jövőjüket a pálinkakészítés területén.

Árpitól személyesen is lehet kérdezni, ha ellátogatnak hozzánk az Árpád Pálinkatanyára egy-egy kóstoló programra, a látványfőzdénkbe.