Büszkeségünk: a Csabai receptfüzet

Büszkeségünk: a Csabai receptfüzet

Ha szereted a gasztronómiai kalandokat, akkor az újonnan megjelent Csabai receptfüzet biztosan kedvedre való lesz. A helyi Turisztikai Egyesület autentikus, régi receptek után kutatott, melyek kifejezetten Békéscsaba különleges ételeit mutatják be. Olyan alkotás született, mely egyszerre szemet gyönyörködtető, emellett olyan értéket képvisel, ami messze több egy átlagos receptfüzetnél. Ennek a gyűjteménynek lelke van.

Egy nemes küldetés

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület kiemelt feladatának tartja, hogy a kézműves termékek páratlan gasztronómiai értékét őrizze, ápolja és népszerűsítse. A receptfüzet segítségével a térségre jellemző ételek élvezete olyan pluszt ad az embereknek, melyet sehol máshol nem tapasztalhatnak meg. A füzetben szereplő ételek nem egyszerű ételek, mert komoly történelmük és történetük van.

Ando György, a békéscsabai múzeum igazgatója elmondta, hogy Harruckern János György báró kedvence például a csörögefánk volt, melyet legtöbbször keresztelőkre készítettek az akkori hagyományok szerint. Munkácsy Mihály visszaemlékezése szerint szombatonként nudlis tésztát ettek, ami a szlovákoknál krumpliból készült sztapacska volt.

Az 1708-ban érkező szlovákok azonban nem is hozhattak magukkal burgonyát, hiszen az csak később, Mária Terézia idejében jelent meg a térségben. Nem is gondolnánk, egy-egy étel milyen fantasztikus történettel rendelkezik. A receptek olyan emlékeket őriznek, melyeket megismerve az ízeket felülmúlóan teszik felejthetetlen gasztronómiai élménnyé az étkezést.

A békéscsabai élelmiszerkultúra olyannyira egyedülálló, hogy azt mindenkinek ismernie kellene. Ennek érdekében a receptfüzet mellé egyperces YouTube videók is készültek, melynek segítségével bárki elkészítheti a tradicionális fogásokat.

A Veszely csárda csapata és korábban az Év séfjének választott Barna Ádám együttműködése tette lehetővé a 36 oldalas receptfüzet megjelenését. Az ételek mellé természetesen kitűnő pálinkaajánlások is kerültek, hiszen az Árpád Pálinka szerves részét képezi a csabai gasztronómiának is.

Az elnevezések is dalolnak

Brindzás haluska, kiszelyleves vagy mozgócska, hagymás vér, cigányka és bobájka. Az elnevezések szinte életre kelnek és táncot lejtenek a szívünkben. A receptek a térség tradícióit közvetítik, méghozzá olyan kimondhatatlan erővel, mely letaglózza a kellően kíváncsi és nyitott érdeklődőket.

Langyos, nyári töltött káposzta, vagy csak egyszerűen odabökött töltött káposzta? Ha választani kéne, akkor a langyos nyári töltött káposztára szavaznánk, hiszen már a neve is beszél, érzéseket kelt és elvarázsol. Olyan emlékekre asszociálunk már csak a recept neve hallatán is, mely képzeletben fantasztikus helyekre repíthet el minket.

Éppen ebben rejlik a Csabai receptfüzet ereje. A térség energiája, tradíciói, történetei mind olyan ízekben összpontosulnak, melyeket te is átélhetsz. Számunkra a legfontosabb az értékek megőrzése és átadása, hiszen az igazán mély élmények megéléséhez nem szükséges feltétlenül tandem-ugrani.

Olyan minőségi időtöltésre hívunk, mely sokat hozzáad majd életszemléletedhez. Megnyitja előtted azt a világot, melyről lehetséges, hogy azt sem tudtad, hogy létezik, holott magyarként te is a része vagy. A receptfüzet természetesen a hungarikumnak nyilvánított kisüsti pálinkát is tartalmazza, ami a pazar fogások koronája. A pálinka gasztronómiai élményt nyújt és az itallal kiegészítve még élvezetesebbek az ételek.

A receptfüzetben sajmeggyből, szőlőből és fekete berkenyéből készült pálinkaajánlatok is vannak, de mégis a térségre jellemző szilvapálinka az, mely teljesen más dimenzióba helyezi az ízeket. A szilva kedveli a fekete földeket, a rekkenő alföldi meleget. Saját termesztésű, igazán szerető gyümölcsről van szó, amiből kiérződik az őszinteség.

Éld át az ízeket

Ha tartalmas kikapcsolódásra vágysz, látogass el békéscsabai kóstolóházunkba és engedd, hogy egy merőben más világot ismertessünk meg veled. Éld át az ízek, az atmoszféra és a pálinka összhangját helyben és légy gazdagabb a lelkedben is, melyhez mi a legmegfelelőbb helyszínt biztosítjuk neked az Árpád Pálinkatanyán. A recepteket természetesen otthon is kipróbálhatod, viszont ne felejtsd el megrendelni hozzá a Prémium Árpád pálinkákat sem.