Dinnye és pálinka: vajon miért nem lehet ebből a nyári gyümölcsből pálinkát főzni?

Dinnye és pálinka: vajon miért nem lehet ebből a nyári gyümölcsből pálinkát főzni?

Bármennyire is szeretnénk, nem kifizetődő dolog dinnyéből pálinkát főzni. Persze el kell különítenünk a görögdinnyét és a sárgadinnyét, kezdjük most a piros változattal. Magyarként jól tudjuk, hogy mindenből lehet pálinkát főzni, ami gyümölcs, bár ez nem jelenti azt, hogy a végeredmény jó is lesz. Valóban szép lenne, ha a görögdinnye finom, édes íze visszaköszönne egy kellemes pálinka formájában, de ezt sajnos a gyümölcs tulajdonságai nem teszik lehetővé.

 A görögdinnye rendkívül lédús, de mennyiségéhez képest az erjeszthető cukor kevés benne. A dinnyében lévő aromaanyagok, az észterek és bizonyos aldehidek nem elég stabilak és a főzés alatt, hő hatására elbomlanak. Ez annyit jelent, hogy az áldozatos munka nem hozza meg a gyümölcsét és a rengeteg befektetett időért cserébe egy többnyire ízetlen, jellegtelen italt kapunk. Összességében elmondhatjuk, hogy görögdinnyéből egyszerűen nem érdemes pálinkát főzni.

Mi a helyzet a sárgadinnyével?

A sárgadinnye más tulajdonságokkal rendelkezik, mint méretesebb rokona, ezért belőle akár már pálinka is készíthető, de kérdés, hogy megéri-e. A sárgadinnye igen finom és illatos gyümölcs, viszont magas víztartama és minimális erjeszthető cukortartalma miatt igencsak megnehezíti a dolgunkat. Az aromás illatok hő hatására enyhén kellemetlen, tökös illattá válnak, bár egyébként sokan preferálják az efféle ízeket is.

A sárgadinnye pálinkakészítés szempontjából különösen munkaigényes gyümölcs, csak az kezdjen neki, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt. A darálás előtt el kell távolítani a héját.

A sárgadinnye nagyon gyors erjesztést és főzést igényel, hiszen a benne lévő aromaanyagok instabilak, a cefrézés alatt elbomlanak. A pálinka kihozatala is igen alacsony, mivel a gyümölcsnek még teljes érettségi állapotában is inkább víztartalma magas.

 Cefréjének savazása sem hagyható el, alacsony savtartalma miatt. A sárgadinnye cefre hamar megromlik, ezért az erjedést követően gyorsan kell kifőzni a párlatot. A pálinka nem lesz hosszú életű, mert hajlamos az oxidációra és hamar öregszik.

Végeredményben sajnos a főzés után egy többnyire karakterek nélküli, unalmas párlatot kapunk, ami egy kicsit sem tükrözi az elvárásokat. Ennek ellenére, természetesen létezik sárgadinnyepálinka a piacon, egy próbát mindéképpen megér.

A valódi aromák nyomában

Mi viszont, jó magyar emberhez híven inkább az olyan pálinkákat preferáljuk, melyek felejthetetlen aromákkal bírnak és valódi élményt nyújt a fogyasztásuk. Szeretünk elmerülni az ízek és aromák mélységeiben, melyeket az Árpád Prémium Pálinkákkal te is megtapasztalhatsz.

Mindemellett persze tudjuk, hogy a dinnye-élmény a nyár egyik kötelező tartozéka, viszont fogyasztását inkább nyersen ajánljuk. Nagyon kellemes élmény lehet egy késő délutáni piknik, hajszálvékonyra szelt prosciutto sonka és hűtött sárgadinnye társaságában, egy közeli tóparton. Az aromákat ily módon is megtapasztalhatod, viszont a pálinka szempontjából jobban teszed, ha az Árpád Pálinka patronokkal szereled fel a kosarad.