A sárgadinnye más tulajdonságokkal rendelkezik, mint méretesebb rokona, ezért belőle akár már pálinka is készíthető, de kérdés, hogy megéri-e. A sárgadinnye igen finom és illatos gyümölcs, viszont magas víztartama és minimális erjeszthető cukortartalma miatt igencsak megnehezíti a dolgunkat. Az aromás illatok hő hatására enyhén kellemetlen, tökös illattá válnak, bár egyébként sokan preferálják az efféle ízeket is.
A sárgadinnye pálinkakészítés szempontjából különösen munkaigényes gyümölcs, csak az kezdjen neki, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt. A darálás előtt el kell távolítani a héját.
A sárgadinnye nagyon gyors erjesztést és főzést igényel, hiszen a benne lévő aromaanyagok instabilak, a cefrézés alatt elbomlanak. A pálinka kihozatala is igen alacsony, mivel a gyümölcsnek még teljes érettségi állapotában is inkább víztartalma magas.
Cefréjének savazása sem hagyható el, alacsony savtartalma miatt. A sárgadinnye cefre hamar megromlik, ezért az erjedést követően gyorsan kell kifőzni a párlatot. A pálinka nem lesz hosszú életű, mert hajlamos az oxidációra és hamar öregszik.
Végeredményben sajnos a főzés után egy többnyire karakterek nélküli, unalmas párlatot kapunk, ami egy kicsit sem tükrözi az elvárásokat. Ennek ellenére, természetesen létezik sárgadinnyepálinka a piacon, egy próbát mindéképpen megér.