Egy új italfajta születése

Árpád pálinka
Spritz

Magyar Bartender Szövetség

Az Árpád pálinka Spritz kifejlesztésében nem kisebb név segédkezett, mint Schök Norbert, akire sokan Magyarország No.1 bartendereként tekintenek. A Magyar Bartender Szövetség elnökét az Árpád pálinka által is támogatott Bartender verseny után kérdeztük.

K: Magyarországon merre halad a barteneder szakma, mik a legjellemzőbb irányok?
V: Ahogyan itt a versenyen is látható volt két irányzatban versengenek a résztvevők. A klasszikus és a flair baretenderek (az utóbbiak azok, akik látványos trükkökkel és mozdulatokkal készítik a koktélokat) minden évben összemérik tudásukat a Bartender Szövetség rendezésében. A győztesek (egy klasszikus és egy flair bartender) az azévi világbajnokságra kvalifikálják magukat. Idén Talin, Észtország lesz a helyszín.

Az idei volt az első olyan verseny, amit az új, általam vezetett elnökség szervezett. Összességében egy jó hangulatú, színvonalas egésznapos program kerekedett ki a dologból, ami a – szintén első – Budapest BarShow keretein belül lett megrendezve.  A BarShow-n külföldi előadók, illetve a koktélkultúrával kapcsolatos brandek bemutatkozóját, szakmai versenyeket nézhették meg az érdeklődők. Jöttek is szép számmal!

01


prémium pálinkák

Az egyik verseny volt az, aminek – többek között – az Árpád pálinka is a támogatója volt. Készültek is italok Irsaival, Fekete Cseresznyével és egy koktélba még a Novum Szilva Eszencia is belekerült!

K: Változnak a pálinkák is. A pálinka alapú koktélok milyen irányba haladnak?
V: Sajnos még mindig elég kevés helyen használják a pálinkákat koktél alapanyagként, de látni a változást, mert egyre több cég és bartender fektet bele pénzt és energiát, hogy ilyen mód is kialakuljon a kultúrája a pálinkafogyasztásnak. Természetesen arra is szükség van, hogy kevert italként ne elnyomni próbáljuk a pálinka ízét, hanem éppen ellenkezőleg kiemeljük azt! Ehhez viszont ismernünk kell a különböző alapanyagokból kézült párlatok fajtákra jellemző karaktereit is.

K: Elfogadják a prémium pálinkák kedvelői a gondolatot, hogy koktélalapként tekintsenek az italra? (vagy inkább konzervatívabb hozzáállás a jellemző)?
V: Mindig is lesz egy réteg, akik magában szeretik fogyasztani a pálinkákat (sőt, vannak olyan tételek, amiket én is úgy ajánlanék elsősorban), de aki elég nyitott és jó helyen, jó minőségű pálinkakoktélokat kóstol majd, az rájön arra, hogy nem földtől elrugaszkodott dolog az, ha kiegészítjük ezzel-azzal a gyümölcspárlatokat!

K: Hogyan született meg az Árpád pálinka Spritz?
V: Kis Szilveszter régi kollegám keresett meg még korábban, hogy szeretnének néhány meleg italt csinálni télire az Árpád pálinkával, amik könnyen elkészíthetőek, széles körben elérhető alapanyagokkal. Akkor összeültünk párszor a GoodSpirit Barban – ahol dolgozom – és lekóstoltunk néhány variációt, mire megtaláltunk 4 olyan italt, amik kellően változatosak, de mindenki találhat magának köztük szerethetőt.

02


Vízparton, teraszokon, fesztiválokon

Annyira sikeresek lettek, hogy amikor nemrég ismét beszéltünk, felvetődött az ötlet, hogy nyárra is kellene néhány italt csinálni, mert van rá igény! Itt olyan kombinációkat próbáltunk kitalálni, amik frissítőek, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek! Nagyon bízom benne, hogy nagy sikerük lesz, mert akkor ez kellően jó visszaigazolás lehet arra, hogy pálinkából igenis lehet jó koktélokat készíteni, legyen szó hideg, vagy meleg italokról!

K: Bartenderként milyen környezetben szervírozná fel legszívesebben a barátainak?
V: Vízparton, teraszokon, fesztiválokon, tábortűz mellett, bárhol fogyaszthatóak az Árpád Pálinka Spritzek! Elmaradhatatlan kiegészítői a nyárnak! 🙂

– Köszönjük a beszélgetést!

03