A kifejezetten erős, 50 fok feletti pálinkákra sokan „gyógyszerként” hivatkoznak, mondván, ha marja a nyelőcsövet, akkor belülről fertőtlenít és elpusztítja a baktériumokat. Sőt, mi több, az emésztésnek is jót tesz.
Sajnos azonban ki kell, hogy ábrándítsuk olvasónkat. Ez bizony nem más, mint széles körben elterjedt tévhit.
Az égetett szeszek, beleértve a pálinkát is, nem alkalmasak arra, hogy segítsék az emésztésünket. Éppen ellenkezőleg: gátolják és lassítják a gyomor megfelelő működését. Az ebéd előtt elfogyasztott, méregerős pálinka tehát nem feltétlenül eredményez jobb étvágyat, csupán az alkohol hatása miatt érezzük úgy, hogy gyomrunknak nagyobb szüksége van az ételre.
És hogy valóban fertőtlenít-e? Nos, az igazság az, hogy habár a pálinkát a XVI. századig orvosságként is számon tartották, a „csodaszer” mivolta azonban nem feltétlenül igaz.
Az alkohol fertőtlenítő hatása ugyanis csak 70 fok felett érezhető. Egy ennyire erős párlat élvezeti értéke azonban már igen kevés, és a gyümölcs helyett már az alkohol jut domináns szerephez.