Minél erősebb annál jobb? Hány fokos az igazán jó pálinka?

Minél erősebb annál jobb? Hány fokos az igazán jó pálinka?

50 százalék alatt nem pálinka a pálinka. Csak az 50 fokos az igazi. Sajnos gyakran botlani ilyen kommentekbe és hallani ilyen vagy ehhez hasonló kijelentéseket, ha a pálinkára terelődik a szó. Az igazság azonban az, hogy a jó pálinka egyáltalán nem a magas alkoholfokról ismerszik meg.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, mennyire is kell erősnek lennie az igazán jó pálinkának.

Mitől függ, hogy hány fokos a pálinka?

A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint a valódi pálinkának legalább 37,5 %, legfeljebb 86 %-osnak szabad lennie. A kereskedelmi forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50%, azonban a boltok polcain találkozhatunk 60, sőt, 70 fokos párlatokkal is.

Az azonban, hogy a legtöbb bolti pálinka megáll a 40 fokos határnál, egyáltalán nem véletlen. A főzőmesterek és szakemberek szerint ugyanis a pálinka 40% alkoholtartalomnál mutatja meg legjobban illatát, ízét és harmóniáját.

A magas alkoholtartalom ugyanis csökkenti a termék illatát, ízben csípősebb, visszafogottabb párlatot eredményez, melyben a gyümölcs helyett jobban dominál az alkohol.

Az erős pálinka valóban fertőtlenít?

A kifejezetten erős, 50 fok feletti pálinkákra sokan „gyógyszerként” hivatkoznak, mondván, ha marja a nyelőcsövet, akkor belülről fertőtlenít és elpusztítja a baktériumokat. Sőt, mi több, az emésztésnek is jót tesz.

Sajnos azonban ki kell, hogy ábrándítsuk olvasónkat. Ez bizony nem más, mint széles körben elterjedt tévhit.

Az égetett szeszek, beleértve a pálinkát is, nem alkalmasak arra, hogy segítsék az emésztésünket. Éppen ellenkezőleg: gátolják és lassítják a gyomor megfelelő működését. Az ebéd előtt elfogyasztott, méregerős pálinka tehát nem feltétlenül eredményez jobb étvágyat, csupán az alkohol hatása miatt érezzük úgy, hogy gyomrunknak nagyobb szüksége van az ételre.

És hogy valóban fertőtlenít-e? Nos, az igazság az, hogy habár a pálinkát a XVI. századig orvosságként is számon tartották, a „csodaszer” mivolta azonban nem feltétlenül igaz.

Az alkohol fertőtlenítő hatása ugyanis csak 70 fok felett érezhető. Egy ennyire erős párlat élvezeti értéke azonban már igen kevés, és a gyümölcs helyett már az alkohol jut domináns szerephez.

A cél nem a részegség, hanem az élmény

Ez is kiválóan mutatja tehát, hogy az igazán jó pálinkát nem hatása miatt, sokkal inkább a különleges íz- és illat-élmény miatt fogyasztjuk, mely minden pillanatot képes lehet bearanyozni. A cél tehát nem az alkoholmámor, hanem a gyümölcsesszencia élvezete.

A túlzottan erős pálinkák fogyasztása során ráadásul a fokozott vízfogyasztásra is oda kell figyelnünk, hiszen a magas alkoholtartalom kiszáradáshoz, fejfájáshoz, rosszulléthez vezet. A jó minőségű pálinkát ezzel szemben megfelelő vízfogyasztás mellett nagyobb mennyiségben is fogyaszthatjuk úgy, hogy semmi bajunk ne legyen tőle.

Természetesen nem minden, 50 fok feletti párlat vezet instant másnapossághoz. A vásárlás során azonban érdemes odafigyelnünk arra, hogy minőségi ital kerüljön a kosarunkba.

 

Termékeink közt azok is megtalálhatják a számukra ideális pálinkát, akik a magasabb alkoholtartalmú italokat kedvelik. A hagyományos kétszeri lepárlású kisüsti technológiával készülő Csabai Házi sorozat például 50%-os, a Dupla Ágyas pálinkáink pedig 60% alkoholtartalommal készülnek.

Utóbbi esetben a gyümölcságy ad olyan ízt az italnak, mely a magas alkoholtartalom mellett is kifejezetten élvezetessé teszi annak fogyasztását.