5 tipp, hogyan fogyaszd a pálinkát, hogy hozzáértő legyél

5 tipp, hogyan fogyaszd a pálinkát, hogy hozzáértő legyél

Mi, magyarok sokszor hajlamosak vagyunk lebecsülni a pálinkában rejlő értékeket és azt az élményt, melyet egy kiemelkedő minőségű gyümölcspárlat kínálhat. Koccintunk egy fél deci házival, majd gyorsan legurítjuk, hogy túl legyünk a dolgon.

Pedig a pálinkakóstolás valódi művészet, melynek trükkjeit a főzőmesterek és pálinkaszakértők egyáltalán nem őrzik hétpecsétes titokként. Bárki beletanulhat, és már abban az esetben is egy egészen új világ nyílik meg előttünk, ha megismerjük a helyes pálinkakóstolás alapjait.

Most hoztunk néhány alapvető szabályt, melyek betartásával a prémium párlatok íze, aromája és sajátos jellege előtted is kibontakozhat!

A hűtőszekrény tabu

Talán nem is gondoltad volna, de az első és talán egyik legfontosabb szabály a pálinkafogyasztással kapcsolatban nem más, minthogy a pálinkát tilos behűtve kínálni.

Ennek legfőbb oka, hogy ez az ital szobahőmérsékleten, 18-20 fokon adja ki leginkább aromáját, ekkor érezhetjük benne legjobban a gyümölcs zamatát. Ez egyébként nem csak a kínálásra, de a tárolásra is alapvetően igaz.

Sok vendéglátóhelyen ennek ellenére is hűtött pálinkát szolgálnak fel, ami nagy hiba, hiszen a hidegben az aromák bezáródnak, és egy prémium minőségű ital is kevésbé lesz élvezetes. Éppen ezért, ha mindenképp hűtött pálinkát szeretnénk fogyasztani, abban az esetben ne magát az italt, hanem a poharat hűtsük.

Természetesen arra is ügyeljünk, hogy a túlzottan melegen kínált pálinka sem ideális, ebben az esetben ugyanis az illatok nem érvényesülnek megfelelően és az ital kevésbé karakteresnek, erőtlennek tűnhet.

A pohár is számít

Ha valóban szakszerűen szeretnénk kóstolni a pálinkát, fontos, hogy más pohárból kóstoljuk az érett, és más pohárból a fiatal párlatot.

Az előbbit felül szűkített, kürtős pohárból szokás, annak érdekében, hogy az ital bukéja a pohár felső részben tudjon koncentrálódni. A fiatal pálinkát ezzel szemben tulipán formájú pálinkáspohárból kóstoljuk. Ez segít abban, hogy az ital aromája ne legyen túlzottan intenzív.

Figyelj oda az ital színére

Az első dolog, mely alapján egy pálinkát már úgy is megítélhetünk, hogy még ki sem töltöttük az üvegből, az nem más, mint az ital színe. Az igazán jó pálinka ugyanis nem zavaros, nem sárgás, mindig homogén, színtelen, áttetsző ital.

Kivéve persze az ágyas és érlelt pálinkák esetében. Utóbbi italok sárgás, sötétsárgás színt is ölthetnek, míg az ágyas pálinkák esetében a gyümölcs módosíthatja az ital eredetileg áttetsző színét.

Az illat is sok mindent elárul

A pálinka illata kóstolás során az egyik legfontosabb tényező, melyre oda kell figyelnünk. A fogyasztott ital illatából ugyanis többek közt kiválóan megállapítható az, hogy valódi pálinkát fogyasztunk-e, vagy gyümölcsaromás szeszesitalt.

A valódi pálinka aromája mindig gyümölcsös. Ez a gyümölcsillat pedig azután is megmarad, hogy pár cseppet kikenünk a kezünkre és hagyjuk ott megszáradni. Az aroma illata ugyanis az alkohollal együtt elillan. Ezt nevezzük az úgynevezett szárazpróbának.

Az illat alapján természetesen a párlat minősége is megállapítható. A jó pálinka mindig gyümölcsös, míg a rossz minőségű párlat, az úgynevezett rézeleje metilalkoholos szagú.

Tarts mértéket!

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlítenünk, hogy az igazán jó pálinka célja nem az, hogy berúgjunk tőle. Ízlelgessük, kóstolgassuk, tapasztaljuk meg a benne rejlő aromákat és tanuljuk meg kiélvezni azokat. Ha több egyszerre több pálinkát kóstolunk, fontos az is, hogy kóstolás közben vizet is fogyasszunk.

Ahhoz pedig, hogy beletanuljunk a kóstolás művészetébe, érdemes először a saját ízlésünkre hagyatkozni, és olyan pálinkát választani, melynek az alapját képző gyümölcsöt már eleve szeretjük.

Webshopunkat átböngészve szinte mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő italt.