Talán nem is gondoltad volna, de az első és talán egyik legfontosabb szabály a pálinkafogyasztással kapcsolatban nem más, minthogy a pálinkát tilos behűtve kínálni.
Ennek legfőbb oka, hogy ez az ital szobahőmérsékleten, 18-20 fokon adja ki leginkább aromáját, ekkor érezhetjük benne legjobban a gyümölcs zamatát. Ez egyébként nem csak a kínálásra, de a tárolásra is alapvetően igaz.
Sok vendéglátóhelyen ennek ellenére is hűtött pálinkát szolgálnak fel, ami nagy hiba, hiszen a hidegben az aromák bezáródnak, és egy prémium minőségű ital is kevésbé lesz élvezetes. Éppen ezért, ha mindenképp hűtött pálinkát szeretnénk fogyasztani, abban az esetben ne magát az italt, hanem a poharat hűtsük.
Természetesen arra is ügyeljünk, hogy a túlzottan melegen kínált pálinka sem ideális, ebben az esetben ugyanis az illatok nem érvényesülnek megfelelően és az ital kevésbé karakteresnek, erőtlennek tűnhet.