Hogyan került Árpád Pálinka Magyarország tortájába?

Hogyan került Árpád Pálinka Magyarország tortájába?

Magyarország tortáját 2007 óta választják meg. Azóta évről évre rengeteg különlegesség kel versenyre, így a zsűrinek általában nincs egyszerű dolga a győztes kiválasztása során. A 2020-as év bajnoka Füredi Krisztián tortája, a Curiositas, mely nevéhez hűen egy igen különleges tortaköltemény.

Domináns eleme a birsalma, és a receptben egy nem mindennapi alkotóelem is helyet kapott: az Árpád Prémium Bársony Birspálinka.

És hogy hogyan került Árpád Pálinka az ország tortájába? Erről, és többek közt az alkotás folyamatáról kérdeztük 2020 győztes cukrászséfjét, Füredi Krisztiánt.

Szakmai berkeken belül egyre népszerűbb a kihívás

Az Ország tortáját először 2007.-ben, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete készítette el a kormány felkérésére. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közös pályázatot ír ki, melynek keretében az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megmérettetésre.

A versenyt évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi, mind a szakma, mind pedig a közönség részéről. Ami azt jelenti, hogy a zsűrinek is nagyon nehéz dolga van. Különlegesebbnél különlegesebb receptek közül kell ugyanis kiválasztaniuk azt a tortakölteményt, amivel az adott év augusztus 20.-én megünnepelhetjük Magyarország születésnapját, az államalapítást.

A végső győztest, azaz hazánk szimbolikus születésnapi tortáját a szakmai zsűri több kör után választja ki. Az első kör teljesen anonim, innen kerülnek a legjobb torták a döntőbe, ahol a zsűri már a cukrászmesterek ismeretében kóstolja újra őket és tesz javaslatot a tökéletesítésükre.

A döntőbe jutó tortákat a versenyzőknek helyben is el kell készíteniük, ahol a szakmai zsűri meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja ki közülük a legjobbat.

A cukrászséf, aki nem ijed meg az újításoktól

A 2020-as év tortája, a Curiosias (azaz Kíváncsiság) névre hallgat, melynek megalkotója Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda főcukrásza. Krisztián gyermekkora óta érdeklődik a cukrászmesterség iránt, egyik legfőbb inspirációt pedig elmondása szerint a nagymamájánál töltött nyaralások jelentették. Ilyenkor ugyanis a konyhában mindig készült valami finomság, ami egyenes utat jelentett a különleges sütemények világába.

Krisztiánnak a kilencvenes évek elején a Gundel tanulójaként volt lehetősége belekóstolni a szakmába, megismerni annak fortélyait, és elsajátítani a biztos alapokat, melyekre magabiztosan építkezhet. Immáron nyolc éve dolgozik a Hisztéria cukrászda főcukrászaként, célja pedig, hogy modern, különleges, prémium minőségű alapanyagokból készült süteményeket alkosson és hazánkban még kevésbé elterjedt megoldásokkal ismertesse meg a hazai közönséget.

Legfőbb inspirációját a francia cukrászművészet jelenti, melynek hatásait a hazánkban jól ismert és kedvelt ízvilággal is szívesen kombinálja. Tudását igyekszik folyamatosan mélyíteni, ennek érdekében pedig a külföldi műhelylátogatásoktól, a távoli országokban tevékenykedő kollégáktól való tanulástól sem riad vissza.

Nem csoda tehát, hogy a Hisztéria étlapján rengeteg különlegesség mellett többek közt újragondolt feketeerdő-tortával és Eszterházy-tortával is találkozhatunk.

A birs különleges karakterével hódít a Curiositas

Krisztián elmondása szerint a Curiositas receptjének megalkotása is sok kísérletezést igénylő, kreatív folyamat eredménye. A recept leadása előtt már hosszú hetek óta tervezett, álmodott, rajzolt és kísérletezett. Az egyik legfőbb cél ugyanis egy izgalmas, modern, mégis jellegzetesen magyaros jegyekkel rendelkező torta megalkotása volt.

Éppen ezért a Curiositas több rétegből épül fel, a tökéletes összhangot pedig a különböző textúrák és ízek harmóniája teremti meg. Elég egyetlen harapás, és az ember máris érzi, hogy nem hétköznapi ízvilággal van dolga.

A tortát egy mandulás piskóta, egy mogyorós, ropogós réteg és egy mandula mousse alkotja. A zseléréteg karakterét a birsalma-püré, a kompót és a pálinka harmóniája adja, melyek közül mindhárom összetevő fontos szerepet játszik az ízek harmóniájának megteremtésében.

Az alapanyagok válogatása során a legfőbb szempontot a minőség jelentette, azonban a verseny szabályaira is oda kellett figyelni. Három fő szabály, hogy az adott tortának valamilyen formában kötődnie kell Magyarországhoz és természetesen csak olyan recept indulhat a versenyen, mely a korábbi években még nem szerepelt.

A birsalma tökéletes választásnak tűnt, hiszen hazánk egyik jellegzetes, mégis méltatlanul alulértékelt gyümölcse. Ráadásul annak érdekében, hogy az ízében benne rejlő lehetőségeket elővarázsoljuk, egyrészt kifinomult szakmai tudásra, másrészt nem kevés fantáziára is szükségünk van. A birs ugyanis szinte az egyetlen olyan, hazai gyümölcs, mely nyers formában szinte teljesen élvezhetetlen.

És hogy miért épp Árpád Pálinka került a receptbe?

Kérdésünkre Krisztián elmondta, hogy a tökéletes birs zselé receptjéhez több, bolti forgalomban kapható birspálinkát is kipróbált, azonban úgy érezte, minőségben egyik sem felelt meg igazán az elvárásainak. Végül a megoldás egy bogrács party keretében született meg, ahová Krisztián főnöke, Ipacs Balázs egy üveg Árpád Prémium Bársony Birspálinkával érkezett.

A Bársony Birs ugyanis Balázs egyik kedvenc pálinkája, melynek zamatára Krisztián is hamar rákapott.

A cukrászséf egyébként azt is megosztotta velünk, hogy kedvenc pálinkája neki is a birs, ez azonban csupán véletlen egybeesés, és a receptet kidolgozása során nem emiatt döntött a birsalma használata mellett. Ha teheti azonban, a jövőben is szeretne kísérletezni, és nem kizárt, hogy a több recept megalkotása során is alkalmaz majd különböző ízű, prémium minőségű pálinkákat.