Hogyan tárold helyesen a pálinkát?

Hogyan tárold helyesen a pálinkát?

Egy igazán jó italt a legtöbben szeretünk jeles alkalmakra tartogatni. Sokan pedig úgy gondoljuk, minél tovább állt az üveg a bárszekrényben, az élmény annál feledhetetlenebb lesz majd. Azonban túlzottan sokáig tárolni még a legjobb minőségű pálinkát sem érdemes. Pláne abban az esetben, ha ezt nem megfelelő körülmények között tesszük.

Abban az esetben, ha kedvenc italunk ízét sokáig szeretnénk élvezni, érdemes néhány apróságra odafigyelnünk. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket a pálinka otthoni tárolásáról tudni érdemes!

Képes-e megromlani a pálinka?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a pálinkák magas alkoholtartalmuknak köszönhetően szinte bármeddig, akár az idők végezetéig is tárolhatók. Ez a feltételezés azonban a legjobb esetben is csak féligazság, és több ponton is sántít.

Először is érdemes megjegyeznünk azt, hogy a pálinka megromlani, azaz fogyasztásra alkalmatlanná válni valóban nagyon nehezen (gyakorlatilag egyáltalán nem) tud. Ellenben idővel sokat veszíthet az élvezeti értékéből, íze megváltozik, aromája gyengébb és kevésbé élvezetes lesz.

Ez leginkább azokban az esetekben jellemző, amikor a bontatlan italt nem megfelelő körülmények közt tartjuk, vagy épp a már bontott üveget túl sokáig szeretnénk hűtőben tárolni.

De a minőséget az oxidáció is képes erősen rontani, melynek szempontjából a pálinka alkoholtartalma is fontos szempont lehet. Az alkohol ugyanis tartósít, ami azt jelenti, hogy negyven fokos pálinka felbontás után hamarabb fogja elveszteni élvezeti értékét, mint egy erősebb ital. Így, ha hosszabb távra tervezünk, érdemes olyan megoldásban gondolkodni, mint a magasabb alkoholtartalmú, 60 fokos, dupla ágyas pálinka.

Szobahőmérséklet és fénytől védett hely

A bontatlan pálinkát otthon fénytől elzárt, vagy alacsony fényerősségű helyen érdemes tárolni. Ennek legfőbb oka, hogy a fény hatására egy olyan kémiai folyamat indulhat be, melynek hatására a pálinkában az eredetileg alacsony koncentrációjú etil-karbamát nevű vegyület feldúsulhat.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kedvenc párlatunknak a túlzottan meleg környezet nem tesz jót, a túlságosan hideg pálinka pedig fogyasztás során sokat veszít élvezeti értékéből. Éppen ezért pálinkánkat érdemes nagyjából szobahőmérsékleten, vagy néhány fokkal ezalatt tárolni.

Figyeljünk oda arra is, hogy a palackot mindig álló helyzetben legyen. A bontott ital esetén különösen fontos, hogy semmiképp se fektessük el az üveget, hiszen minél nagyobb felületen éri oxigén az italt, az annál gyorsabban fog romlani.

A jó pálinkát nem érdemes sokáig mentegetni

Egy üveg, igazán jó italt sokan szeretnek különleges alkalmakra tartogatni. Fontos tudni azonban, hogy a pálinkát nem érdemes a végtelenségig mentegetni. A pálinka ugyanis más italokkal –például a borral– szemben az idővel nem fejlődik, az íze legjobb esetben ugyanolyan marad, mint amikor a palackba került.

Felbontás után természetesen, legyen bármennyire prémium minőségű a pálinka, még kevésbé érdemes sokáig tárolni, hiszen fokozatosan veszít élvezeti értékéből. Még annak ellenére is, ha hűtőben tartjuk.

A magas alkoholtartalom miatt persze jóval tovább eláll, mint egy felbontott palack bor, de egy hónapnál tovább ennek ellenére sem érdemes rajta ülni.