Márton napi liba és a pálinka

Árpád pálinka és a Márton napi liba

Biztosak vagyunk benne, hogy Márton nap közeledtével sokan vásárolnak libacombot vagy az éttermek kínálatából választanak libából készült ételeket. Vajon honnan alakult ki ez a hagyomány és miért eszünk ezen a napon libából készült ételeket?

A legenda szerint Szent Márton egy jómódú pogány családban született a római birodalom, Pannónia területén. A kis Márton szülei, akarata ellenére megkeresztelték és élete során számos nemes cselekedetet hajtott végre. Ennek okán püspökké kívánták avatni. A monda szerint Márton ezt nem szerette volna, így elbújt a libák óljába, hogy az érte küldöttek ne találják meg. Sajnos a libák gágogása és hangos viselkedése leleplezték Mártont és akarata ellenére püspökké avatták.

Egy másik legenda szerint Mars a hadisten védő madarai voltak a ludak, melyek gágogásukkal megmentették egyszer a római őrséget a gallok támadásától.

A hagyomány szerint

Éhezni egész évben

Az biztos, hogy az ősi római idők óta a november 11. a mezőgazdasági munkák befejezését a téli időszak kezdetét jelentette, amikor a földeken dolgozó munkások kifizették, az egész évben nevelt libát levágták és megkóstolták, hozzá új bort ittak és ünnepelték az egész éves termést, amely segítette átvészelni a hideg, hosszú telet.

A hagyományok szerint, aki Márton napkor libát nem eszik, az egész évben éhezik!

Ez a hagyomány a mai napig él és e szokás a jóízű és gazdag falatozás ünnepe. Ki ne kóstolt volna már libacombot lilakáposztával vagy a liba aprólékából készült mennyei lúdaskását. Természetesen ezzel mi sem vagyunk másképp, de pálinkás családhoz hűen mi pálinkával koccintva egészítjük ki a libasültet. Kedvenc pálinkáink ezekhez a fogásokhoz a birsalmából készült Prémium Bársony Birs és Árpád Birsalma, melyek különleges ízekkel és fűszeres zamatukkal páratlan élményt nyújtanak a libasültek mellé. 

SZERINTED?
BIRSALMA VAGY BIRSKÖRTE

A birsalma a Rózsafélék családjába tartozó, erős illatú, almatermésű gyümölcs. A fényes, aranysárga, kemény falú termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról és birskörtéről. Mindkettő beszerezhető a piacon és már nagyobb üzletek polcain is kaphatóak, bár megkülönböztetése a két fajtajellegnek nem egyszerű és komoly kihívást jelent a hozzáértő szakembereknek is.

A birsalma kissé kompótos, nehezebb zamattal, illattal rendelkezik, míg a birskörte, citrusos, üde, friss karakterű. Mindkettő termése nagyon kemény állagú, erősen kövecses és rostos.

A belőlük készült pálinka fajta karakterét a termésen található sárgás színű szőrök feldolgozás előtt történő eltávolítása vagy el nem távolítása erősen meghatározza. A szőrök rontják a pálinka minőségét, annak kesernyés ízt kölcsönöznek, ezért célszerű azokat cefrézés előtt eltávolítani.

BIRSALMA PÁLINKA

A Prémium Birsalma pálinka határozottan fajtajelleges pálinka, friss, üde, megragadó illattal. Erőteljesen parfümös, amelyben a virágos és citrusos illatok váltják egymást. Ízében mélyen fűszeres, kompótos és muskotályos jegyekkel. Kimondottan telt, szép, hosszú lecsengésű, behízelgő termék a gyümölcsre jellemző kicsi fanyarsággal.

Tipp: ha van otthon birsalma gyümölcsöd akkor mosd meg, magozd ki (nem kell lehámozni) darabold fel és tegyél a libacombok mellé a tepsibe. 

Érdemes ellátogatni Márton napon a webáruházunkba, ahol a birsalmából készült pálinkáink most 10% akcióval vásárolhatóak meg.