A szilva méltán népszerű cefre alapanyag. Különleges aromával bír, ráadásul gyümölcstömegre viszonyítva szilvából készíthető a legtöbb pálinka, ami lássuk be, igen nagy plusz pontot jelent. Fontos figyelembe venni, hogy általában a késő nyári-őszi fajtáknak jóval magasabb a cukortartalma, így ezek a legjobb pálinkaalapanyagok.
A Lepocita fajta egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, július végén és augusztus elején érik, rendszeresen terem és igen nagy mennyiségeket képes leadni. Gyönyörű, nagy darab, erősen hamvas héjú szilvát produkál. Nagy előnye még, hogy magvaváló fajta, ami annyit jelent, hogy nagyon könnyen kimagozható.
Az Elena egy korán termőre fordul, szeptember végén érik, öntermékeny szilvafajta. Eredetileg a besztercei fajtakör pótlása miatt hozták be Németországból, mivel az előbbi igencsak vírus érzékeny fajta. Átlagos cukortartalma 18,4%, ami igazán édes, aromás ízélményt nyújt, méretét illetően termése középnagy, megnyúlt formájú, sötétkék héjú gyümölcsöt terem.