Pálinkabírálat

PÁLINKABÍRÁLAT

A pálinka érzékszervi megítélése és osztályozása.

Magyarországon az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny, míg külföldön számos párlatverseny áll rendelkezésünkre, hogy megméretessük termékeinket. Sajnos a magyar pálinka sajátosságai miatt a versenyeken több párlattal történő egyidejű bírálat történik, ezért nagyon fontos, hogy jól kiválasszuk azon versenyeket, ahol a pálinkát külön kategóriaként kezelik. Az osztrák Destillata-verseny számos magyar cégnek ad bizonyítási lehetőséget, de fontos tudnunk, hogy eltérő országokban más a kívánt elvárás a termék ízével és illatával kapcsolatban.

01
díjak

Kiválasztott pálinkáink megítélésében segítenek a terméken feltüntetett díjak, elismerések is. Mit is jelölnek ezek valójában? Kik és hogyan bírálják a pálinkákat?
Magyarországon az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny, míg külföldön számos párlatverseny áll rendelkezésünkre, hogy megméretessük termékeinket. Sajnos a magyar pálinka sajátosságai miatt a versenyeken több párlattal történő egyidejű bírálat történik, ezért nagyon fontos, hogy jól kiválasszuk azon versenyeket, ahol a pálinkát külön kategóriaként kezelik. Az osztrák Destillata-verseny számos magyar cégnek ad bizonyítási lehetőséget, de fontos tudnunk, hogy eltérő országokban más a kívánt elvárás a termék ízével és illatával kapcsolatban.
Ha egy pálinka aranyérmes, az biztosan azt jelenti, hogy kiváló minőségű termék. A párlatversenyeken általában a 20 pontos bírálati rendszert alkalmazzák, vagyis a skálán 14 pontot kell elérni a bronzéremhez, 16-ot az ezüst, 18-at az arany éremhez. A zsűri 4 szempont alapján bírálja a termékeket: technológiai korrektség, gyümölcsjelleg, íz tisztaság, harmónia. Az arany érmes pálinkák közül kerül ki kategóriánként a verseny legjobbnak ítélt pálinkája, ezen pálinkák az arany érmen túl Champion-díjban is részesülnek.
Büszkén és boldogan adunk hírt arról, hogy a zsűri Magyarország legjobb pálinkájának címét 2016-ban az Árpád és Vadász Pálinkák – Kisrét Manufaktúra Kft. Prémium Piros Vilmos pálinkájának ítélte. Mindemellett 2016-ban is az Árpád Pálinkafőzde kapta a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést.
Köszönjük minden bennünket szerető pálinkafogyasztónak, hogy az Árpád pálinka választásával segíti egy elhivatott család munkáját, akinek mindene a pálinkakészítés, hogy minél tovább fennmaradjon ez a csodaszernek számító hungarikum!