Amennyiben a pálinka fogalmánál meghatározottaktól eltérnek a főzdék a pálinkakészítés technológiájában, akkor csak párlatnak nevezhetők a termékek, vagyis:
Párlatok: a mezőgazdasági eredetű alapanyagból (gyümölcs, szőlő, gabona, burgonya, egyéb erjeszthető-, vagy azzá tehető cukrot tartalmazó termés) biológiai erjesztéssel készült etanol tartalmú cefréjének lepárlásával nyerhető, magas szesztartalmú párlatok. A párlatok önállóan, vagy érlelés után, esetleg keverék italokhoz felhasználva forgalmazhatók (jó példa erre a Vilmos-szeszesital – nem pálinka!).
Ebből kifolyólag a zöldségből készült termékeket párlatnak nevezzük, ilyenek például a spárgapárlat, sárgarépapárlat, sütőtökpárlat, medvehagymapárlat stb.
A trópusi gyümölcsökből készült termék szintén párlat, mivel nem Magyarországon termett gyümölcs az alapanyag: banánpárlat, ananászpárlat, mandarinpárlat, mangó párlat, stb.
A méz hozzáadásával készült ital is csak likőr kategóriába sorolható mert hozzáadott „cukrot” tartalmaz.