Sokan elgondolkodnak azon, hogy egy pohár ital után néhány falat pogácsa vagy épp egy erős kávé segít abban, hogy az alkohol gyorsabban felszívódjon szervezetünkben. Ez azonban alapvető tévhit, hiszen sem a szénhidrát, sem a zsír nem közömbösíti az alkoholt, a koffein pedig csak a tompultság csökkentésében segít némileg.
Az alkohol lebontására kizárólag a májban található enzimek képesek, ami azt jelenti, hogy a folyamat testfelépítéstől, testzsír-tartalomtól, kortól és számos, egyéb tényezőtől függően eltérő időt vehet igénybe. Az sem mindegy, hogy az italt éhgyomorra fogyasztottuk-e, és milyen mennyiségben, mennyi idő alatt juttatunk szervezetünkbe.
Az Alkoholkalkulátorral vagy az AlcoDroid applikációval végzett számítások alapján azonban átlagosan elmondható, hogy 4 cl, 50%-os töménységű szeszes ital elfogyasztása után az alkohol nagyjából 2 óra alatt távozik a szervezetünkből.
De ez azt jelenti, hogy egy pohár pálinka után ennyi idővel elméletileg már nyugodtan ülhetünk a volán mögé, és sem a balesetektől, sem pedig a váratlan szondáztatástól nem kell tartanunk? Elméletileg igen, a gyakorlatban azonban, ahogy fentebb is említettük, ez az idő emberenként változó lehet.
Éppen ezért, ha úgy tervezzük, hogy volán mögé ülünk, a legjobb, ha aznap egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt.
Annak érdekében tehát, hogy vendégségben is kedvünkre élvezhessük a tökéletes pálinkaélményt, érdemes gyalog útnak indulni, vagy hazafelé egy taxit fognunk, még akkor is, ha csak mértékkel fogyasztottunk kedvenc italunkból!