Szamócás pillanatok

Szamócás pillanatok

A nyár első jele, mikor a szamóca piros színe megcsillan a levelek között. Ez a gyümölcs jelenti a forró évszak ízét, a szabadságot és a végtelen boldogságot. A szamóca mézédes ízének gondolata is csodálatos emlékeket idézhet kiskorunkból, mikor a nagymamával együtt kutattuk az ínycsiklandó finomságot a levelek alatt.

Lekvár is készül belőle

Szamócából számtalan finomság készül. Ki ne ismerné az eperlekvárt, az eperkrémes süteményt, a szamócaszöröt vagy az eperkrémlevest. De álljunk meg egy percre és öntsünk tiszta vizet a pohárba az elnevezésekkel kapcsolatban.

Ha az eper szót hallod, bizonyára a földön termő piros kis csodára gondolsz, apró magvakkal csillogó felületén. De mégis mi a különbség eper és szamóca között? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. Az eper fán terem, a szamóca pedig a földön.

Ha most nagyon fordult veled a világ, ne aggódj, az emberek nagy százaléka tévesen használja az elnevezést. A boltok polcain, de a legtöbbször még a piaci standokon is a hibás név díszeleg. A fogyasztók szempontjából ugyan szőrszálhasogatásnak tűnhet, végeredményben akkora a különbség eper és szamóca között, akárcsak a körte és a sárgadinnye között.

Tegyünk rendet az elnevezésekkel

Az eperfán (Morus alba, Morus nigra) teremhet fekete, de akár fehér eper is. Ennek termése is ehető, lekvár, dzsem és természetesen pálinka is készíthető belőle. A szamóca ezzel ellentétben kisebb méretű, lágyszárú évelő bokron terem.

Hosszas nemesítési munka után létrejött az ember által is termeszthető szamóca, melynek latin neve Fragaria X ananassa lett. Az „X” jel a szakemberek által véghezvitt keresztezést jelöli. Ha a latin elnevezést nem is, de a két gyümölcs közötti különbséget jegyezd meg, hogy a jövőben professzionálisabb módon tudj részt venni gasztronómiai kalandozásokon.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a „Szedd magad eperföldek” mozgalom. Ez egy remek kezdeményezés, hiszen kitűnő családi kikapcsolódás is lehet. Az előre meghirdetett helyszínekről és hasznos tanácsokról itt tájékozódhatsz, ha úgy döntenél, hogy magad szedte eperrel kényeztetnéd ízlelőbimbóid. Ha útra kelsz, ne feledd magaddal vinni az Árpád Pálinka népszerű pálinkapatronjait sem. Ne csak egyszerű szüret legyen a cél, hanem valódi szórakozás és kikapcsolódás.

Egy exkluzív termék

Az Árpád Pálinka egyet jelent az exkluzív, prémium termékekkel. Fedezd fel a nyár és boldogság ízét limitált darabszámú szamóca pálinkánkkal. A kiváló szamóca pálinka elkészítése nagy kihívás, mivel, ha nem szakszerűn főzzük a nedűt, az aromakomponensek szétesnek. Természetesen mi szeretjük a kihívásokat és megalkottuk a mennyország ízét piros változatban.

Hogyan készül a szamócapálinka?

A felhasznált szamócát mindig nagy körültekintéssel válogatjuk, fontos, hogy kizárólag friss, egészséges és mindenképpen édes, magyar fajtát használunk. Miután gondosan eltávolítjuk a csumát, következhet a passzírozás. Ezzel a módszerrel távolítjuk el az apró magvakat is.

A nedű erjesztése 16 Celsius fokon történik és már 5 nap alatt kierjed. Ha ez megtörtént, azonnal főzni kezdjük, hogy a gyümölcs ne oxidálódjon. A jó munkához idő kell, így a művelet után legalább egy évig pihentetjük a terméket, hogy visszanyerje eredeti illatát és ízét.

Milyen a szamóca pálinka íze?

Nem szeretnénk szuperlatívuszokban beszélni a szamóca pálinkáról, de annyit elárulunk, hogy kóstolás után valószínűleg a mennyekben érzed majd magad. A pálinka édeskés, szörpös illatú, ízében visszaköszön a friss szamóca.

Utóízében felfedezhető az aszmagok frissítő kesernyéssége. Étcsokira emlékeztető aláfestése az enyhén málnás gyümölcsös jelleggel fuzionálva egyenesen szétrobban a szádban. A csokis ízt egy olajos magkarakter koronázza meg. Szamóca pálinkánk olyan nedű, amit különleges alkalmakra alkottunk meg.

Nyűgözd le a társaságot Árpád Szamóca pálinka koktéllal

Mutasd meg barátaidnak is, milyen egy általad szervezett exkluzív program. Hívd össze a társaságot és kápráztasd el őket ezzel a frissítő, mennyei karakterjegyekkel rendelkező itallal.

Íme az Árpád Szamóca pálinka koktél receptje. Szükséged lesz 3 cl Árpád Prémium Szamóca pálinkára, 6 cl eperlére, 6 cl narancslére, 3 cl szódára, jégre, zúzott szamócára és mentalevélre. Helyezd a kristálypohár aljára a zúzott jeget, erre szórj 4-5 szem szamócát és 2 mentalevelet. Ezt alaposan nyomkodd össze, hogy minél jobban elegyedjenek az ízek.

Ezután öntsd rá az eper, -és narancslevet, majd végül az ital sztárját, az Árpád Szamóca pálinkát. Keverd össze és ha édesnek találod, bátran húzd fel hideg szódával. Ez a koktél bárkit levesz a lábáról, hiszen eszméletlen finom és különleges ital lehet egy nyári összejövetelen.

Arra ügyelj, hogy felbontást követően ne tárold túl hosszú ideig az Árpád Szamóca pálinkát, mert nagyon érzékeny az oxidációra és hamar elöregszik a belőle készült ital. Persze ez a javaslat minden bizonnyal érvényét veszti, mikor először megízleled az édes nedűt, hiszen kicsi az esélye, hogy marad belőle a palack alján. Éld át a szabadság pillanatait Prémium Szamóca pálinkánkkal, és oszd meg az élményt barátaiddal is. Siess a rendeléssel, mert összesen csak 300 palack készült belőle.