Hogyan kóstoljunk pálinkát?

Hogyan kóstoljunk pálinkát?

Kevesen tudják, de a pálinka kóstolásnak is vannak szabályai, melynek betartásával a pálinka fogyasztása még élvezetesebbé válik. Pontokba szedtük röviden, hogy szerintünk mik az alapok egy kóstolásnál és reméljük, hogy ezekkel az információkkal fokozni tudjuk a pálinkafogyasztási élményeiteket.

PÁLINKA KÓSTOLÁS SZABÁLYAI

  • ideális fogyasztási hőmérséklete 16-19 C 

  • a pálinkáspohár helyes formája tulipán virágára emlékezető
  • megfelelő szervírozási időtartam, pohárba töltés és a szervírozás között kevés idő teljen el
  • óvakodjunk a „tekeréstől” : a pálinka túlzott levegővel érintkezve alkoholossá válik.
  • kóstolási sorrend: fontos a fokozottság, mindig a gyengébb ízekből induljunk
    ki és haladjunk a markánsabb ízek felé.

 

01


PÁLINKA KÓSTOLÁS LÉPÉSEI

  • Színek és tisztaság: nézzük meg a pálinka színét, fényét és tisztaságát, ágyas pálinkáknál gyümölcsrostok is megjelenhetnek;
  • Optimális hőmérséklet: egy-két percig zárjuk tenyerünkbe poharunkat, hogy a benne lévő nemes ital átvegye testünk hőmérsékletét;
  • Óvatos illatolás: többször, lassú intenzitással illatoljunk poharunkba, ha nem érezzük kellőképpen a pálinka illatát, billegtessük meg azt; 
  • Többszöri ízlelés: pici, apró kortyokban ízlelgetve célszerű a pálinka fogyasztása. 
  • Szárazpróba: kiürített poharunkat zárjuk a tenyerünkbe és illatoljuk vissza újra azt.
02