A birsalma a Rózsafélék családjába tartozó, erős illatú, almatermésű gyümölcs. A fényes, aranysárga, kemény falú termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról és birskörtéről. Mindkettő beszerezhető a piacon és már nagyobb üzletek polcain is kaphatóak, bár megkülönböztetése a két fajtajellegnek nem egyszerű és komoly kihívást jelent a hozzáértő szakembereknek is.
A birsalma kissé kompótos, nehezebb zamattal, illattal rendelkezik, míg a birskörte, citrusos, üde, friss karakterű. Mindkettő termése nagyon kemény állagú, erősen kövecses és rostos.
A belőlük készült pálinka fajta karakterét a termésen található sárgás színű szőrök feldolgozás előtt történő eltávolítása vagy el nem távolítása erősen meghatározza. A szőrök rontják a pálinka minőségét, annak kesernyés ízt kölcsönöznek, ezért célszerű azokat cefrézés előtt eltávolítani.