A méltán népszerű vodka már a 16. században is közkedvelt ital volt, a ma elterjedt verzió viszont csak 1895-ben jelent meg a piacon. Az ital nagyon egyszerűen elállítható akár otthon is, de a legmeglepőbb, hogy szinte bármilyen alapanyagból készítheted, aminek magas a keményítő- vagy cukorartalma. Tehát, ha otthon találsz egy fölös kiló rizst, vagy krumplit, már mehet is a főzés.
A gyártók az olcsó alapanyagból- ami már említettük, szinte bármi lehet, többek között burgonya, gabona, rizs, kukorica, cirok, búza vagy akár melasz is- cefrét készítenek. Ennek az első lépése, hogy pépesítik a választott alapanyagot. Ezt vízzel keverik el, majd egy órán keresztül melegítik, élesztőt adnak hozzá majd pár napig állni hagyják.
A kész cefrét ezután lepárolják, majd szűrik. A szűrés gyakran még az üstben megtörténik a lepárlási folyamat alatt, ezután aktívszén-szűrőn és más anyagokon engedik át a párlatot. Az elő-és utópárlatot teljes mértékben leválasztják, mivel az etil-acetát és etil-laktát, valamint a kozmaolajok is könnyen elrontják a vodka ízét.
A többszörös lepárlás egyébként igen nagy alkoholtartalmat eredményezhet, ami a 95-96%-ot is elérheti, ezért palackozás előtt vízzel hígítják. Az oroszok által vizecskének keresztelt ital tehát nagyrészt víz és etanol elegyéből áll, az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig alig tartalmaz. Legtöbbször 37,5-40%-os alkoholtartalommal kerül forgalomba.
Mivel az ital meglehetősen semleges ízvilágú, ezért előszeretettel ízesítik azt utólag különböző mesterséges aromákkal. A legjellemzőbbek a gyümölcs ízű italok, de a vanília és a citrusfélék aromájával ízesített opciók is nagy népszerűségnek örvendenek.