A pálinkának nem csak főzés során, de már főzés előtt hasznát vehetjük. Persze nem csak olyan formában, hogy elkortyolgatunk egy pohárral, mielőtt hozzáfognánk az ebédhez.
Kiválóan használható például különböző pácok készítéséhez, hiszen egyrészt nagyon kellemes, gyümölcsös aromát ad a húsételeknek, másrészt segít a rostok lazításában, így puhábbá, porhanyósabbá is teszi a húst. Természetesen az adagolás során nem érdemes túlzásba esnünk, a tökéletes eredmény érdekében nagyjából fél-egy deci italt érdemes a pácléhez adni.
Az aszalt szilvával készülő húsételekhez kiváló döntés lehet egy kevés prémium minőségű érlelt szilvapálinkát adni, de a barackos csirkemell, vagy épp a gyümölccsel töltött kacsa is kiváló lehet egy kis pálinkával megbolondítva.
Vigyázzunk azonban arra, hogy a pálinka gyümölcsössége miatt inkább a gyümölcsös ételekhez illik, a túlzottan fűszeres, paprikás és citrusos menü elkészítéséhez kevésbé javasoltak.