A jó pálinka egyik legfőbb ismertetőjele az illata. A minőségi párlat ugyanis mindig ilaltos, és jól érezhető rajta az a gyümölcs, melyből a főzőmesterek készítették. Abban az esetben, ha egy pálinkán nem érezzük a gyümölcsillatot, szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem jó minőségű italt töltöttek a poharunkba.
Akkor pedig, ha taszítóan acetonos, cefrés szagot érzünk, egészen biztos, hogy az adott párlatot nem megfelelő módon készítették, és már az erjesztés során probléma adódott.
Hasonlóan fontos az, hogy az ital ízében is emlékeztessen a gyümölcsre, amiből készült, felfedezhetők legyenek benne annak jellemző karakterei. A rossz pálinkát nem csak illatáról, de arról is megismerheted, hogy ízében az alkohol dominál, és szívesebben lennél rajta túl egyetlen húzással, minthogy kellemesen elkortyolgasd.