Ahhoz, hogy a pálinka ilyen módon az illatok elegendő teret kapnak a kibontakozásra. A pohár öblös része adja a párolgási felületet az italnak, az illatokat pedig a pohár karcsúsított felső részén egyenesen az orrunk irányába távoznak.
Az alul öblös, felfelé szűkülő szájú pohár kiválóan vezeti az illatokat az orrunk felé, alakja miatt leveszi az alkoholos jelleget és felerősíti a gyümölcsös jegyeket. Így elég, ha egy kicsit megdöntjük a poharat, és mozgatjuk, hintáztatjuk az italt – és máris érezzük, élvezzük illatát.
Ilyen módon a pálinka íz- és illatélménye is maximalizálható, és az ital jellemző karakterjegyei sokkal jobban kibontakoznak, mintha egy egyszerű, teljesen nyitott formájú pohárba töltöttük volna.
Kóstolás előtt mély, intenzív lélegzéssel illatoljuk meg a pálinkát. A jó pálinkát onnan fogjuk felismerni, hogy tiszta és gyümölcsös illata van.