Sokan vannak, akik megfelelő minőségű italt választanak, amit megfelelő módon tárolnak, mégis belesnek abba a hibába, hogy megfeledkeznek a megfelelő pohár használatáról. Ennek megválasztása során rendkívül fontos a forma, hiszen a megfelelő formájú pohárnak köszönhetően a pálinka illata komplexebb élményt nyújtva jut az orrunkba.
Éppen ezért a célnak az egyszerű, féldecis poharak nem megfelelőek. Az ideális pohár talpas, a kelyhe felfelé szűkül, vagy tulipánformát idéz, legszélesebb pontján 2 cl. Az öblös kialakítás biztosítja, hogy az ital optimális mértékben keveredjen a levegővel, a szűkülő forma pedig garantálja azt, hogy az illatmolekulák teljes valójukba az orrunk irányába terelődnek, miközben belekortyolunk a pálinkába.
Fontos, hogy illatolás és kóstolás közben a poharat mindig a talpánál fogjuk, ilyen módon ugyanis elkerülhető az, hogy kezünkkel felmelegítsük a benne lévő italt.
Ha pedig igazán profi akarsz lenn, akkor arra is odafigyelsz, hogy a szervírozás és kóstolás között ne teljen el 1 percnél több idő. Ellenkező esetben használj pohárfedőt, ilyen módon elkerülhető az oxidáció és kiélvezhető marad a maximális íz- és illatélmény.